FETÖ'ye "himmet" adı altında finansal destek sağladıkları iddiasıyla bazı iş adamlarına tutuklamalarla, bu kişilere ait şirketlerin TMSF'ye devrinin ardından, şimdi de satılmaları gündeme geldi

 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen şirket sayısı 200'e ulaştı.Fon'a ilk devredilen şirket Kayserili Boydak Holding oldu. Koza İpek Holding, Boydak Holding ve Dumankaya ailesine bağlı şirketler başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında çok sayıda şirket TMSF'ye devredildi.

 

GÜRMED MEDİKAL İLK SIRADA

Samsun'da ise sahibi Mehmet Sungur'un yurtdışına kaçmasının ardından kayyuma devredilen ardından da 674 sayılı KHK'nın 19. maddesi uyarınca söz konusu şirketlerin işlerinin yürütülmesiyle ilgili Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) kayyum olarak atandığı Gürmed Medikal ilk sırada yer alıyor. Gürmed Medikal'in sahibi Mehmet Sugur, 2015 yılında Samsun'un vergi rekortmeni olmuş, daha önceki yıllarda listelerde son sıralarda yer alan Gürmed Medikal'de vergi kaçırıldığı iddiaları ortaya atılmıştı.

 

TOZLU A.Ş DE TMSF'NİN ELİNDE

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tedbiren el konulan 13 şirkete kayyum atanmasını talep etmiş, bu şirketlere de talep üzerine TMSF kayyum olarak atanmıştı. Yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'ne üye olmak ve Terörizmin Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet zanlısı Hüseyin Tozlu'nun hissesinin bulunduğu Tozlu Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ'nin yanı sıra Samsun'da 12 şirkete daha tedbiren el konulmuş, söz konusu şirketlerin işlerinin yürütülmesiyle ilgili Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyum olarak atanmıştı.

 

ENVANTER BİR AYDA BİTECEK

TMSF ise, devredilen şirketlerden faaliyette olan ve bilançosu iyi şirketleri satmayı, faaliyette olmayan ya da bilançosu kötü olan şirketleri ise tasfiye etmeyi planlıyor. TMSF’nin yaklaşık bir ay içinde envanteri çıkarıp, çalışmalara başlayacağı belirtiliyor. Bu arada şirketlerin faaliyetleri sonucu elde edilen gelirlerin bir hesapta muhafaza edileceği, mahkeme sonucuna göre beraat edene parasının verileceği söyleniyor. Beraat etmeyenin parası ise hazineye gelir kaydedilecek. 26 Eylül 2016 itibarıyla TMSF'ye devredilen şirket sayısı 200'e ulaştı. Fon, bünyesindeki şirket sayısıyla Koç ve Sabancı gibi Türkiye'nin dev holdinglerini geride bırakıyor. TMSF'ye devredilen şirket sayısının gelecek dönemde daha da artması bekleniyor.

Kaynak: gazetegerçek