İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı 02.11.2016 Çarşamba günü saat 14.00’de, Valim Sayın İbrahim ŞAHİN’in başkanlığında valilik toplantı salonunda gerçekleştirildi.
 
        Vali Sayın İbrahim ŞAHİN toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, ’’Bu gün İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısını gerçekleştiriyoruz. Toplantımızda gündemimizdeki konular görüşülüp, konularla ilgili sunumlar yapılacaktır.
 
        Bu günkü toplantımızda Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nün 2016 yılı Ocak-Eylül faaliyetleri ve 2016 yılı içerisinde açılan ve açılması planlanan işgücü yetiştirme kursları kurul onayına sunulacak. Engellilere yönelik yapılan faaliyetlerin sunumu gerçekleştirilecek. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Denetim Kurulu Üyelerinin yaptığı denetimlere ait denetim raporları görüşülecek. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün okul birleştirme ve program, alan, dal açma-kapama teklifleri görüşülecek.”dedi.
 
        Sayın Valinin konuşmasının ardından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Vekili Sait GÜL tarafından kurumun çalışmalarıyla ilgili sunum gerçekleştirildi. 
 
        Toplantının sonunda bir konuşma yapan Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN, “Biliyorsunuz, bu toplantıyı çok önemsiyoruz. Çünkü hem istihdam, hem de birkaç ayın özeti oluyor. Bu toplantı üniversitenin, kamunun, özel sektörün ve yerel yönetimlerin, mesleki örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir yapı. Dolayısıyla bu Samsun’un özlediği bir tablo. Çeşitli anlamda özellikle son dönemlerde istihdam konusunun biraz daha önemsendiği ve iş arayan insanların nitelikli olmak durumunda olduğu bir ortama doğru gidiyoruz. Özellikle şehrimizde belki Almanya’da çok üst düzeyde yürüyen ama Meslek Liselerinin daha etkin hale getirilmesi çalışmalarına biz Milli Eğitim ile beraber ağırlık veriyoruz.  Cerrahi aletler şehrimizde çok öne çıktığı için Cerrahi Aletler Meslek Lisesi’nin ilimizde açılışı konusunda Sayın Milli Eğitim Bakanımıza bu konuyu aktardığımda çok ilgi gösterdiler.  Milli Eğitim Müsteşarımızla hemen konuyu aynı gün aynı saatte değerlendirdik ve gerçekten çok hızlı hareket ettiler. İlgili Genel Müdürümüzü buraya gönderdiler ve Genel Müdürümüz geldiğinde çok ilgili davrandı.  Biz Cerrahi Aletler Meslek Lisesi’nin açılışını 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde açalım diye düşünürken, ilgili Genel Müdürümüz İl Milli Eğitim Müdürümüzü arayarak biz okulun açılışını yapalım dedi. Okulumuza bir müdür tayin edelim en azından müdür kendi binasını, alet edevatını ve eksikliklerini, program gidişini takip etsin diye söylemişler. Bu hem hoşuma gitti, hem de bu işin aslında ne kadar ciddiye alındığını gösteriyor. İnşallah Cerrahi Aletler Meslek Lisesi yerleşkesini Kutlukent eski belediye binasında yapılacak gerekli çalışmadan sonra Samsunumuza kazandıracağız.
 
        Bu meslek lisemizle Samsun’da cerrahi aletlerin iş yeri sahiplerinin nitelikli eleman bulamaması gibi bir olumsuzluk da ortadan kalkacaktır. Bafra ilçemizde biliyorsunuz bir meslek lisesi açılmıştı, buraya olan müracaat 200 kişiydi. Daha birinci sene olmasına rağmen bu kadar müracaatın olması da ayrıca bir güzellik. Zamanla bu okulumuza müracaat inanıyorum ki, çok daha fazla olacaktır. Diğer taraftan biz, Atakum ilçemizde Endüstri Meslek Lisemizin bünyesinde 42 farklı temizlik ürünü üreten bir meslek lisesine sahibiz.  Okulu ziyaretimde çok hoşuma gitti,  heyecanlandım.  Fakat burada çok ilkel şartlarda üretim yapılmakta. Okulun bahçe kısmında eski kazan dairesinden oluşan yeri, konferans salonuna dönüştürmüşlerdi. Oraya yeni bir bina yapar üst katını konferans salonu, alt katını da üretim alanı oluşturabilirmiyiz diye bir çabamız var. Özellikle Cerrahi Aletler Meslek Lisesi’nin açılışında Milli Eğitim Bakanlığının tavrı gerçekten takdire şayandı. Biz kendileri ile görüştüğümüzde söyledikleri şey şu oldu.  Biz buradan ilgili arkadaşları göndereceğiz müfredatı dahi siz belirleyin dediler. Bu çok alışa geldiğimiz bir devlet yönetimi değildi.  Bize önceden genelde biliyorsunuz şu alanlarda yapacaksınız, şu bölümlerin dışında bölüm açamazsınız diye şartlandırırlardı.. Bırakınız bölüm açmayı bizim önerdiğimiz bölümün açılmasını sağladıkları gibi dersleri ve müfredatın yapısını dahi oluşturulmasını bize bıraktılar. 
 
        Milli Eğitimden arkadaşlarımız, medikümdeki dernek başkanı, sektörden arkadaşlar bir araya geldiler ve bunlar ders programını da belirlediler. Tabi bu aynı zamanda biraz farklı bir uygulama olacak, çünkü bu uygulama Türkiye’de pilot uygulama olacak. Sürekli elimiz üslerinde olacak. Bir taraftan öğrenciler Endüstri Meslek Lisesi’nde genel olarak hangi dersleri görülüyorsa onları görecekler ondan sonra cerrahi alet üretimi konusunda uzmanlaşacaklar. Diğer taraftan da bu arkadaşlar belki staj yapıyorken çalıştıkları fabrikada ürün ürettikçe parça başına ücret veya belli bir miktar para alacaklar. Bu öğrenciler belki okulu bitirdiklerinde iş kurabilecek kadar bir sermaye birikimine sahip olmuş olacaklar. Bu aynı zamanda bir örnek uygulama olacağı için de önemli.
 
       Gerek ben ilin Valisi olarak, gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, gerek ilgili arkadaşlar bunu yakından takip ediyorlar. İnşallah bunda muvaffak olacağız. Diğer taraftan üniversitemiz konuya zaten çok sıcak bakıyor. Meslek Yüksek Okulları ile beraber buradan mezun olan arkadaşlar yine arzu ederlerse hem çalışırken bir taraftan da iki yıllık, gerekiyorsa 4 yıllık mühendislikleri de okuyabilecekler. Hem alaylı, hem okullu, işi bilen üniversiteyi bitirmiş veya yüksekokulu bitirmiş elemanlar olarak hayata kendilerini kazandırmış olacaklar. Şehir hastanelerinin de açılmaya başlandığı 2017 yılından itibaren çok daha fazla medikal aletlere ihtiyaç duyulacak olan ülkemizde bu açığı inşallah Samsun üzerinden olabildiğince kapatmaya çalışırız. Ben katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”dedi. 
 
        Toplantıya ayrıca, Vali Yardımcısı Recep YÜKSEL, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Sefer ARLI, kamu kuruluşlarının yetkilileri, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu üyeleri ve ilimizde faaliyet gösteren firmaların temsilcileri hazır bulundu.