Samsun Balkan Türkleri Kültür, Dayanışma ve Haberleşme Derneği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce desteklenen ‘Geçmişe Açılan Pencere Projesi’ kapsamında Mübadil Lezzetler Etkinliği ile farklı mübadil köylerinde yöresel yemeklerinin tanıtımına başladı.

Samsun Balkan Türkleri Derneği yürütmüş olduğu proje kapsamında unutulmaya yüz tutmuş asırlık lezzetleri tekrar canlandırarak günümüz mutfaklarına taşıyor. Ayrıca proje sonunda hazırlanacak olan yemek kitabı ile unutulmaya yüz tutmuş asırlık mübadil lezzetleri kuşaktan kuşağa aktarılmış olacak.

MÜBADİL LEZZETLERİ MUTFAKLARA TAŞINIYOR

Proje hakkında bilgi veren Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Uğur Burak Özata, “Mübadillerin Balkanlardan gelen köklü kültürel öğelerinin yanında zengin mutfak geleneklerinin de Anadolu’daki kültürel zenginliğin artmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Yürütmüş olduğumuz bu proje ile unutulmaya yüz tutmuş mübadil lezzetleri, günümüz mutfaklarına taşımayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedeflemekteyiz. Mübadil annelerimizin tarifleri ile Hacıismail ve Devgeriş mahallelerimizde gerçekleşen etkinliklerimizin ardından, proje iştirakçileri olan mübadil mahallelerimizden Karaperçin, İlyasköy, Aşağıçinik, Çırakman, Çandır ve Taflan’da aynı şekilde farklı lezzetleri ortaya koyan çalışmalarımız devam edecek. Her mahallemizde farklı yemeklerin ve lezzetlerin yapımı ile devam eden projemiz sonunda malzemelerin, tariflerin ve yapılışlarının açık bir şekilde anlatılacağı yemek kitabımızı da Türk mutfağına kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

Özata “Aynı zamanda, Gastronomi Mezunu Profesyonel Aşçı Sayın Merve Akkuş’un da (Samsun Müdavim Restoran Soğuk Şefi) etkinliklerimizde Balkan Yemeklerinin yapım aşamasına katılarak destek verdiğini için kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

45 MÜBADİL LEZZETİ SOFRALARDA YERİNİ ALIYOR

Proje Koordinatörü Sevda Tanyıldız “Göçmen yemeklerinin çok geniş bir yelpazeye sahip olması üzerine çalışmalarını Samsun ili ve ilçelerinde yerleşik mübadil halkın yaptığı yemeklerle sınırlandırdık. Mübadil köylerde yaptığımız kapsamlı saha çalışmaları ve araştırmalar sonucunda yaklaşık 45 özgün tarifi ortaya koyduk. Bu lezzetleri özellikle seçilen eski köy evlerinde yıllardır kullanılmayan köy fırınlarını temizleyip yakarak hayata geçirdik. Karma, Gavma, Asma Pidesi, Balıcak Yemeği, Düğün Çorbası, Kulaka, Etli Kazan Pilavı, Köy Ekmeği, Dırvana Ayranı, Sütlü İrmik Helvasının bu etkinliklerde uygulamalı olarak yaptık. Önümüzdeki günlerde yine farklı lezzetleri farklı mahallelerimizde yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yürütülen proje kapsamında mübadeleye ait anıların tekrar gündeme geldiğini ve duygulu anların yaşandığına değinen Tanyıldız, “yaşlı ve genç mübadil üç kuşak neslin bir araya gelerek şenlik havasında yapılan asırlık lezzetlerin yapımını ve tanıtımını yaptıktan sonra misafirlere ve komşulara ikram ettik. Dernek olarak bu muazzam kültür birikiminin unutulmaması adına çalışmalarımız devam edecek” dedi.