Varlık şirketleri banka, kredi kartı borcu, bireysel kredi borcu, icra dairesi, haciz davası, avukatların borçluyu araması, eve haciz, ev eşyalarının haczi Hukuk büroları, vatandaşın adeta kabusu oldu.

Senedini,Çekini,Kredi Kartını ödeyemediğinden icra soruşturmasına uğrayan binlerce vatandaş, kanuni haklarını bilmediği için hukuk bürolarının taciziyle karşılaşıyor. Bazı hukuk büroları Evde olmasanız dahi çilingirle kapıyı açarız kapıyı kırar eve gireriz tehditleri ederken, bazı bankalar da avukat gibi arayarak Borcunuz icralık, hemen borcu ödemezseniz evinize geleceğiz baskısıyla tahsilat yapıyor.

Kredi kartı borcu olan vatandaş ise, çoğu zaman ödenmeyen bu borçlar icra aşamasına gelmediği halde, banka görevlilerince “Kredi kartı borcunuz icralık oldu. Biz hukuk bürosundan arıyoruz. Hemen bir miktar ödeme yapın, evinize gelecek haciz işlemini durdurayım” denilerek aranıyor. "İcra, haciz" kelimesini duyan vatandaş da o panikle ve korkuyla başka şekilde borçlanarak borcunun kat kat fazlasını, "icra dosyası masrafı, avukatlık ücreti" gibi isimler altında ödemek zorunda kalıyor.

Vatandaşlar evlerine icra tebligatı getiren postacılara korkudan kapılarını açmıyor. Çünkü “Tebligatı alırsam bu haciz işlemini kabul etmiş olurum, ev eşyalarına icra işlemi başlar” korkuları var. Vatandaş tebligat için kapıyı açmayınca bu tebligat muhtarlığa gidiyor. Burada tebligatı yapmakla görevli posta memurunun sorumluluğu bitiyor. Tebligatı yapmış sayıldığı için işlemler devam ediyor

Borç alacak işlemlerinde borçlu vatandaşı uyaran yetkililer, “ Ödeyemediğiniz borçlar nedeniyle işlemler icra boyutuna geldiyse mutlaka haklarınızı öğrenin” uyarısında bulunuyor.

İcra Dairesinin başlattığı İcra işlemi mahalline icra memurlarının dışında, stajyer avukat, avukat kâtibi, hukuk bürosu elamanı veya avukat, konuta giremez. Avukat evinize girse bile dava açma hakkınız var.

Kanun, konut dokunulmazlığını koruyor. Kanunla yetkili kılınmış merci yazılı emir vermedikçe, kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Anayasa'nın 21. maddesi gereğince yetkili mercinin kararı yirmi dört saat içinde görevli hakimin onayına sunulur. Hakim, kararını el koymadan itibaren kırk sekiz saat içinde açıklar. Aksi halde el koyma kendiliğinden kalkar.

3. Yargı Paketi uyarınca, borçlarından dolayı icra takibine uğrayan vatandaşların ev eşyalarına hacize sınır getirildi. Ziynet ve para dışında, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi, ailenin kullandığı eşyalar birer tane ise bunlar haciz edilemiyor. Evinize gelen haciz memurlarının uzattığı her evrakı imzalamayın, evrakları öncelikle inceleyin. Hacize gelmenin amacı baskı unsuru oluşturup "ödeme taahhüdü" almaktır. Ödeme taahhüdünde bulunur ve bu borcu ödeyemezseniz hapis cezası ile karşı karşıya kalırsınız.

İcra dosyası açılmadığı halde, vatandaştan avukatlık ve icra takip dosya masrafı talep eden de var. Bu bedeller için mutlaka makbuz isteyin. Yaptığınız ödemenin neyin karşılığı olduğunu gösteren bir belge isteyin. Senedinizi ise mutlaka alın. Ödediğiniz senet bedelini bir daha ödemek zorunda kalmayın

Samsun’da Vatandaşları tehdit eden Hukuk Bürolarının isimlerini yakında tek tek yazacağız.