Samsun'da 23 Nisan 1920 yılından bu yana hangi isimler hangi partilerden milletvekili oldu. Samsun'un ilk kadın milletvekili. Samsun'da 1920 yılından 2015 tarihine kadar yapılan seçimlerde hangi siyasi parti kaç milletvekili çıkarttı. Samsun'un siyasi tarihini sizler için araştırdık..

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru’na binerek kurmayları ile birlikte İstanbul’dan gizlice yola çıkarak Milli Mücadele’yi başlattığı şehirdir Samsun. O dönemlerde Canik Sancağı adı ile anıldığı için, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 ve 2’nci dönemlerinde milletvekilleri, Canik mebusları olarak kayıtlara geçmiştir.

İlk ve tek partili döneme geçilene kadar, meclis 2 dönem boyunca bağımsız adaylarca temsil edilmiştir. Bu dönemde de Samsun adına 9 isim görev almıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 3’üncü Dönem seçimleri, Cumhuriyet Tarihi’nin ilk siyasi oluşumu olan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kuruculuğunu yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi listeleri etrafında yapılmıştır.

Meclisi’nin kurulduğu 23 Nisan 1920’den, 02 Ağustos 1927 tarihine kadar Canik adı ile milletvekili gönderen şehrin temsilcileri, bu tarihten sonra Samsun’dan çıkan vekiller olarak kayıtlara geçmiştir. Kurulduğu günden bugüne kadar toplamda 239 milletvekili çıkaran Milli Mücadele Şehri’nin, sadece 7 mebusu kadınlardan oluşmuştur.

Samsun’un ülke yönetimindeki siyasi tarihine bakıldığı zaman, geride kalan 26 dönem boyunca şehri temsil eden 239 milletvekilinden 100 tanesi 1 dönem, 29’u 2 dönem, 20 milletvekili 3, 3’ü 4 dönem görev alırken, sadece İlyas Kılıç ve Nafiz Kurt, 5 dönem vekillik yapabilmiştir.

İLK KADIN MİLLETVEKİLİ MELİHA ULAŞ

TBMM’de ilk siyasi oluşumun gerçekleşmesinin hemen ardından, 5 Aralık 1934 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bir yeniliğe daha imza atılmıştı. Bu tarih, kadınlara seçme ve seçilme hakkının getirildiği tarihti. Aradan 3 ay geçmişti ki, 5. Dönem genel seçimlerinde Samsun’u temsilen bir bayan milletvekili çıktı. Meliha Ulaş.

EDEBİYAT ÖĞRETMENLİĞİNDEN MİLLETVEKİLLİĞİNE

Aynı dönemde Meliha Ulaş Hanımefendi ile birlikte 16 cesur kadın daha ilk kez meclise adımlarını attılar. 1901 Tarihinde Sinop'ta Dünya’ya gözlerini açan Ulaş, Darülfünun'un Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. Fransızca ve İngilizce’yi ile düzeyde biliyordu. İstanbul Kandilli Lisesi'nde Edebiyat öğretmenliği görevinin yanında, beş yıl da Erzurum Kız Muallim Mektebinde baş muallimlik ve Edebiyat öğretmenliği görevlerinde bulundu. Milletvekilliğine adımlarını atmadan önce Samsun Lisesi'nde Edebiyat öğretmeni olan Meliha Hanım, 5’nci ve 6’ncı Dönem Samsun’a vekil olarak hizmet ettikten sonra, 17 Temmuz 1941'de henüz 40 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

CHP’DEN 2, ADALET PARTİSİ’NDEN 2, AK PARTİ’DEN 3 BAYAN MİLLETVEKİLİ

Meliha Ulaş isminin ardından Samsun’dan 6 kadın milletvekili daha çıktı. Bu isimler sırası ile; Sabiha Gökçül Erbay, Cumhuriyet Halk Partisi’nden 6 ve 7’nci Dönem vekillik yaparken, Melahat Gedik ve Süreyya Uluçay Adalet Partisi’nden 13’üncü Dönem de aynı zamanda mebus olarak Ankara’ya gitti. Bu isimlerden 10 dönem sonra kurulan AK Parti Hükümeti’ne kadar bir daha Samsun’dan kadın milletvekili çıkmamıştır. Birnur Şahinoğlu ile 23’üncü dönemde yeniden başkente milletvekili göndermeye başlayan Samsun’da, bu ismi yine AK Parti’den 24’üncü Dönem Milletvekili olan Tülay Bakır takip etmiştir. Her iki isim de Samsun adına birer dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev aldı. Samsun’un son olarak vekil seçtiği Çiğdem Karaaslan da, yine AK Partilerin seçtiği bir isimdi. Karaaslan, meclisin 25’inci ve 26’ncı dönemlerinde görev almış olup, 27’nci dönem için de yine Samsun’dan aday adaylığını yapmıştır.

İSİMLERİ SAMSUN’LA BİRLİKTE ANILAN MİLLETVEKİLLERİ

Siyasi hayatlarında en parlak yaşayan ve adları Samsun’la birlikte anılan milletvekilleri de oldu.

Bunlardan bazıları şehir halkını 4 kez başkentte temsil etti. CHP’den Mehmet Zühtü Durukan ve Mehmet Ali Yörüker ile 1 dönem Refah Partisi, 1 dönem Fazilet Partisi ve 2 dönem de AK Parti milletvekilliği yapmış olan Ahmet Demircan, dört dönem milletvekilliği yapan isimlerdir. Ahmet Demircan, hala 26. Dönem Milletvekili ve Sağlık Bakanı olarak meclisteki görevini sürdürmektedir.

CEMAL ALİŞAN İSMİ ÇARŞAMBA, NAFİZ KURT BAFRA DEMEKTİ

Samsun’un siyaset meydanlarına kazandırdığı efsane isimlerinden Cemal Alişan, görev yaptığı 3 dönemin ikisinde DYP, birinde de ANAP kanadından milletvekili oldu. Sonrasında da meydanlardan ayrı kalamayan Alişan, Çarşamba Belediye Başkanlığı görevini de üstlendi. Tıpkı Cemal Alişan gibi adaylığını koyduğu bölgeye uzun dönem liderlik eden biri daha var ki, onun döneminde Bafra DYP’nin kalelerinden biri olarak görülüyordu. Bu isim Nafiz Kurt’tan başkası değildi. Adalet Partisi’nde 2 dönem görev alan Kurt, daha sonra 3 dönem de Doğru Yol Partisi’nden milletvekili olmuştur. Mecliste bulunduğu 5 dönem boyunca Süleyman Demirel’e yakınlığı ile bilinen Nafiz Kurt, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın yanı sıra, Devlet Bakanlığı görevlerinde de bulundu.

İKİ DARBE ARASINA SIĞAN 5 DÖNEMLİK BİR ÖMÜR

Nafiz Kurt gibi, 5 dönem üst üste Samsun’u milletvekili olarak Ankara’da temsil eden bir diğer isim de İlyas Kılıç’tı. Kılıç, siyaset yaşamı boyunca Cumhuriyet Halk Partisi dışında hiçbir oluşumun içinde yer almamıştı. 27 Mayıs 1960 Tarihinde Adnan Menderes’e karşı yapılan darbe girişimi sonrasında yapılan ilk genel seçimler olan 25 Ekim 1961 seçimler ile 12’nci Dönem CHP Samsun Milletvekili olarak siyasete giriş yaptı. Sadece Samsun’un değil, Cumhuriyet Halk Partisi’nin de tarihine adını kazıyan İlyas Kılıç, 12’nci dönemin ardından 13, 14, 15 ve 16’ncı dönemlerde de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde partisinin sıralarında görev almıştır. İlyas Kılıç, aslen Sürmeneli bir ailenin çocuğu olarak 1921 yılında Samsun’da doğdu. Kılıç, 27 Mayıs 1960 Darbesi sonrasında başladığı siyasi yaşamına, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından nokta koymuştur.

KILIÇ AİLESİNDE SİYASET DEDEDEN TORUNA GEÇTİ

İlyas Kılıç’ın oğlu Sinan Kılıç’tan olan torunu Akif Çağatay Kılıç da dedesinin izinden giderek siyasete atıldı. Farklı bir siyasi oluşumun içinde yer almayı tercih eden torun Kılıç, dedesi gibi Samsun’dan milletvekili olmuştur. 3 Dönem aralıksız olarak Ak Parti’den meclise giren Akif Çağatay Kılıç, aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini de yapmıştır. Kılıç, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde partisinin 3 dönem kuralına takılmaması halinde 4’üncü defa listedeki yerini alacak.

ATATÜRK’ÜN KURDUĞU, KADINLARA EŞİTLİK TANIDIĞI CHP, 83 YILDA 2 BAYAN VEKİL ÇIKARDI

Cumhuriyet ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarihi’nin 98 yılında 239 milletvekili çıkaran Samsun şehrinden sadece 7 bayan milletvekili çıkmış olması, kadınların siyasete olan uzaklığından çok, erkeklerin kadınlara olan siyasi bakış açılarının bir göstergesi gibi duruyor. Burada, milletvekili olmak isteyen kadın adaylar içinde en sıkıntılı olan siyasi oluşumun CHP olduğu gözlerden kaçmıyor. Atatürk’ün kurucusu olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin Samsun’dan ilk kadın milletvekili seçilmesinin ardından tam 83 yıl geçti. Milli Mücadele’nin ilk ateşinin yakıldığı şehirden, kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan bir siyasi oluşumun bu kadar uzun süre meclise bir kadın vekil göndermemiş olması ise şaşırtıcı bir gerçek olarak göze çarpmaktadır

Samsun, ülkenin siyasi tarihine 239 isim kazandırmış bir şehirdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğu gün olan 23 Nisan 1920’den bu güne kadar Ankara’da Samsun’u temsil eden tüm milletvekillerinin, dönem dönem, parti parti, isim isim tam listesi aşağıdaki gibidir;

SAMSUN 1. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ –

(6 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 23 NİSAN 1920

Ahmet Nafiz Özalp

Emin Gevecioğlu

Ahmet Hamdi Yalman

Hasan Fehmi Çoldurzade

Süleyman Boşank

Mehmet Şükrü Fırat

SAMSUN 2. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ –

(3 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 11 AĞUSTOS 1923

Cavit Paşa

Süleyman Necmi Selmen

Talat Özüdoğru

SAMSUN 3. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ –

(CHP 6 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 02 AĞUSTOS 1927

Süleyman Adil Okuldaş

Ali Rana Tarhan

Asım Sirel

Hüseyin Avni Aktulga

Ethem Tuncay

Nusret Sadullah Ayaşlı

SAMSUN 4. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ –

(CHP 7 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 04 MAYIS 1931

Asım Sirel

Aziz Işık

Emin Gevecioğlu

Ethem Tuncay

Mehmet Güneşdoğdu

Hasan Ruşeni Barkın

Mehmet Zühtü Durukan

SAMSUN 5. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ –

(CHP 9 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 01 MART 1935

Hasan Ruşeni Barkın

Mehmet Zühtü Durukan

Mehmet Güneşdoğdu

Mehmet Fahri Engin

Meliha Ulaş

Asım Sirel

Ali Tunalı

Ethem Tuncay

Mehmet Ali Yörüker

SAMSUN 6. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ –

(CHP 9 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 03 NİSAN 1939

Hasan Ruşeni Barkın

Mehmet Zühtü Durukan

Ahmet Naşit Fırat

Hüseyin Hüsnü Çakır

Mehmet Fahri Engin

Mehmet Ali Yörüker

Meliha Ulaş

Sabiha Gökçül Erbay

Süleyman Necmi Selmen

SAMSUN 7. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(11 MİLLETVEKİLİ DE CHP’DEN ÇIKMIŞTIR) TEK PARTİLİ SON MECLİS – 08 MART 1944

Cemil Bilsel

Hüseyin Hüsnü Çakır

Mehmet Fahri Engin

Sabiha Gökçül Erbay

İhsan Ezgü

Mehmet Zühtü Durukan

Nasuhi Erzurumlu

Ahmet Naşit Fırat

Ahmet Nail Öztuzcu

Süleyman Necmi Selmen

Mehmet Ali Yörüker

SAMSUN 8. DÖNEM M.VEKİLLERİ

(10 MİLLETVEKİLİ DE CHP’DEN ÇIKMIŞTIR) – 05 AĞUSTOS 1946

Hüseyin Hüsnü Çakır

Sadi Konuk

Hüseyin Berk

Cemil Bilsel

Ahmet Naşit Fırat

Rıza Işıtan

Yakup Kalgay

Ömer Niyazi Karataş

Muin Köprülü

Mehmet Ali Yörüker

SAMSUN 9. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(10 MİLLETVEKİLİ DE DEMOKRAT PARTİ’DEN ÇIKMIŞTIR) – 22 MAYIS 1950

Haşim Alişan

Naci Berkman

İsmail Işın

Ahmet Tevfik İleri

Firuz Kesim

Muhittin Özkefeli

Ferit Tüzel

Şükrü Uluçay

Hasan Fehmi Ustaoğlu

Hadi Uzer

SAMSUN 10. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(12 MİLLETVEKİLİ DE DEMOKRAT PARTİ’DEN ÇIKMIŞTIR) 14 MAYIS 1954

Ahmet Tevfik İleri

Ekrem Anıt

Salim Çonoğlu

Abdullah Eker

Rami Ozan Gümüşoğlu

Ömer Güriş

Abdullah Keleşoğlu

Muhittin Özkefeli

Hamdi Tekay

Ferit Tüzel

Şükrü Uluçay

Hadi Uzer

SAMSUN 11. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(12 MİLLETVEKİLİ DE DP’DEN ÇIKMIŞTIR) 27 EKİM 1957

Ahmet Tevfik İleri

Ekrem Anıt

Naci Berkman

Salim Çonoğlu

Necmettin Doğuyıldızı

Abdullah Eker

Ömer Güriş

Fikri Şen

Hamdi Tekay

Ferit Tüzel

Şükrü Uluçay

Nüzhet Ulusoy

SAMSUN 12. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(AP 7, CHP 4 MİLLETVEKİLİ ÇIKARMIŞTIR) 25 EKİM 1961

Ali Fuat Alişan

Bahri Cömert

Hamit Kiper

Hüseyin Özalp

Kamran Evliyaoğlu

Mehmet Başaran

Osman Şahinoğlu

Fevzi Ceylan

Fevzi Geveci

İlyas Kılıç

Nurettin Ceritoğlu

SAMSUN 13. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(AP 6, CHP 4, MP 1 VEKİL ÇIKARMIŞTIR) 22 EKİM 1965

Ali Fuat Alişan

Hasan Şevki Yücel

Melahat Gedik

Namık Kemal Tülezoğlu

Osman Şahinoğlu

Süreyya Uluçay

İlyas Kılıç

Kamran Evliyaoğlu

Mehmet Selahattin Kılıç

Yaşar Akal

Bahattin Uzunoğlu

SAMSUN 14. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(AP 6, CHP 5 MİLLETVEKİLİ ÇIKARMIŞTIR) 12 EKİM 1969

Bahattin Uzunoğlu

Doğan Kitaplı

Hüseyin Özalp

İsmet Yalçıner

Nafiz Kurt

Talat Asal

İlyas Kılıç

Kamran Evliyaoğlu

Mustafa Boyar

Nihat Kale

Yaşar Akal

SAMSUN 15.DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(Adalet Partisi 4, CHP 4, DP 1, MSP 1 VEKİL ÇIKARMIŞTIR) 14 EKİM 1973

Doğan Kitaplı

Hayati Savaşçı

Hüseyin Özalp

Mustafa Dağıstanlı

Fahri Birer

İlyas Kılıç

İrfan Yankutan

Hilmi Türkmen

Ali Acar

SAMSUN 16. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(Adalet Parti 5, CHP 5 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 05 HAZİRAN 1977

Hüseyin Özalp

İbrahim Ethem Ezgü

Mustafa Dağıstanlı

Nafiz Kurt

Süleyman Orhan Uluçay

İlyas Kılıç

İbrahim Etem Kılıçoğlu

Ahmet Altun

Yusuf Kenan Bulutoğlu

Muzaffer Önder

SAMSUN 17. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(ANAP 6, Halkçı Parti 3 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 06 KASIM 1983

Berati Erdoğan

Gülami Erdoğan

İlyas Aktaş

Mehmet Aydın

Mehmet Muhlis Arıkan

Süleyman Yağcıoğlu

Hasan Altay

İbrahim Tayyar

Fahrettin Uluç

SAMSUN 18. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(ANAP 4, DYP 5 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 14 ARALIK 1987

İlyas Aktaş

Kemal Akkaya

Mehmet Akarca

Mehmet Aydın

Ali Eser

Cemal Alişan

Hüseyin Özalp

İrfan Demiralp

Nafiz Kurt

SAMSUN 19. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(ANAP 2, DYP 7 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 6 KASIM 1991

Adem Yıldız

Hüseyin Özalp

Ali Eser

Cemal Alişan

İhsan Saraçlar

İlyas Aktaş

İrfan Demiralp

Mehmet Çebi

Nafiz Kurt

SAMSUN 20. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(ANAP 3, CHP 1, DSP 2, RP 3 VEKİL ÇIKARDI) 08 OCAK 1996

Adem Yıldz

Biltekin Özdemir

Cemal Alişan

Murat Karayalçın

Ayhan Gürel

Yalçın Gürtan

İrfan Demiralp

Nafiz Kurt

Ahmet Demircan

Latif Öztek

Musa Uzunkaya

SAMSUN 21. DÖNEM VEKİLLERİ

(ANAP 1, DSP 3, DYP 2, FP 2, MHP 2 VEKİL ÇIKARDI) 18 NİSAN 1999

Mehmet Çakar

Şenel Kapıcı

Tarık Cengiz

Yekta Açıkgöz

Erdoğan Sezgin

Kemal Kabataş

Ahmet Demircan

Musa Uzunkaya

Ahmet Aydın

Vedat Çınaroğlu

SAMSUN 22. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(AK PARTİ 7, CHP 2 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI) 14 KASIM 2002

Mustafa Demir

Suat Kılıç

Mustafa Çakır

Cemal Yılmaz Demir

Musa Uzunkaya

Ahmet Yeni

Mehmet Kurt

Haluk Koç

İlyas Sezai Önder

SAMSUN 23. DÖNEM M.VEKİLLERİ

(AK PARTİ 6, CHP 2, MHP 1 VEKİL ÇIKARDI) 23 TEMMUZ 2007

Mustafa Demir

Suat Kılıç

Cemal Yılmaz Demir

Fatih Öztürk

Birnur Şahinoğlu

Ahmet Yeni

Haluk Koç

Suat Binici

Osman Çakır

SAMSUN 24. DÖNEM M.VEKİLLERİ

( AK PARTİ 6, CHP 2, MHP 1 VEKİL ÇIKARDI) 28 HAZİRAN 2011

Mustafa Demir

Suat Kılıç

Cemal Yılmaz Demir

Tülay Bakır

Akif Çağatay Kılıç

Ahmet Yeni

Haluk Koç

Ahmet İhsan Kalkavan

Cemalettin Şimşek

SAMSUN 25. DÖNEM M.VEKİLLERİ

(AK PARTİ 5, CHP 2, MHP 2 VEKİL ÇIKARDI) 23 HAZİRAN 2015

Akif Çağatay Kılıç

Ahmet Demircan

Fuat Köktaş

Çiğdem Karaaslan

Hasan Basri Kurt

Kemal Zeybek

Hayati Tekin

Erhan Usta

Hüseyin Edis

SAMSUN 26. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ

(AK PARTİ 6, CHP 2, MHP 1 VEKİL ÇIKARDI) 1 KASIM 2015

Akif Çağatay Kılıç

Hasan Basri Kurt

Çiğdem Karaaslan

Fuat Köktaş

Orhan Kırcalı

Hayati Tekin

Kemal Zeybek

Erhan Usta