Asbestin çıkarılması, işlenmesi, kullanılması, satılması yasaktır. Dayanak 6331 sayılı Kanun, Yönetmelik Tarihi 26 Ocak 2013, Resmi Gazete sayı; 28539
ÖNLEM ALINMALI
Terme belediyesi zehir saçan, kanser yapan asbestli boruların değiştirilmesi için harekete geçti bile. Bafra belediyesi asbestli boruların çok sağlıklı olduğunu ve bu borulardan taşınan suyu rahatlıkla içtiğini halka ilan ediyor.
Şehrin altında su şebekesi tıpkı kan damarları gibi .. Şehrin her noktasına, her vatandaşına çok rahat ulaşıyor. Çocukların, yaşlıların risk altında olduğunu söylemek mümkün. Özellikle hamile bayanların çok daha dikkatli olması gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Sağlık şartlarını sağlamayan asbestli borularla taşınan suları içmek kaderimiz mi?
Öyle olmadığını Terme belediyesinin faaliyetlerinden anlayabiliyoruz. Basına yansıdğı şekliyle Termeli bu borulardan kurtulmak için harekete geçmiş durumda. Epeyce de yol almış .
DaRısı Bafra ve Bafralının başına.
Ama herşeyden önce belediye yöneticilerinin bu konuda kararlı tutum göstermesi ve halkın sağlığını önemsemesi gerekiyor.
Halkı bilinçlendirmek amacıyla kanun ve yönetmeliklerle sabit ASBEST
Asbestin yol açtığı hastalıklar
1890’lı yıllardan başlayarak yapılan araştırmalar asbestin sağlığa zararlı olduğunu ve akciğer kanserine, mesothelioma adlı kansere ve asbestosis denen akciğer rahatsızlığına yol açtığını ortaya koymuştur. Çalışma sırasında ya da çevrede bulunan asbest liflerinin solunması, birkaç on yıl içinde kendini gösterecek ölümcül hastalıklara yol açabilmektedir. Özellikle asbestli malzemelerin yeniden paketlenmesi, asbestin diğer malzemelere karıştırılması ve asbestli malzemelerin kuru ortamda kesilmesi sırasında tehlike daha da yoğunlaşmaktadır. 1970’li yıllardan sonra hızla artan araştırmalar, bir zamanlar mucize mineral olarak bilinen asbestin aslında bir ölüm tozu olduğunu tartışılmaz bir biçimde ortaya koymuştur. Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada 125 milyon kişi çalışma ortamlarında asbeste maruz kalmakta ve her yıl 100 000 kişi, çalışma ortamlarında asbeste maruz kalmalarının yol açtığı hastalıklar nedeni ile ölmektedir3.
Öte yandan asbest yalnızca çalışma ortamında asbeste maruz kalan kişileri ve onların ailelerini değil değil, asbest çıkartılan veya asbestli üretim yapan iş çevrelerine yakın yaşayan ve çevresel açıdan asbeste maruz kalan, asbestli bina ve yapılarda yaşama ya da asbestli malzeme ve ürün kullanımı nedeniyle asbeste maruz kalan kişileri de etkilemekte ve nüfusun geniş bir kesimini kanser riski ile karşı karşıya getirmektedir.
Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
uygulamasıdır.
Mart 2013, Ankara
Asbest, 20.yy’ın ilk çeyreğinden itibaren WHO – International
Kanser Araştırma Merkezi)’ nin “Kanserojen Maddeler” listesinde
asbestin kullanımı gelişmiş ülkelerin büyük kısmında yasaklanmış
olarak devam etmektedir.
A.A. ASBEST YASAĞI RESMİ GAZETE'DE 29.08.2010 - Kansere neden olan asbestin üretimi, kullanımı ve asbest içeren eşyaların piyasaya sunulması yasaklanıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ''Bazı Tehlikeli Maddelerin, Müstahzarların ve Eşyaların Üretimine, Piyasaya Arzına ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik ile daha önce kısmen yasaklanan asbest kullanımı tamamen yasaklı hale geliyor. Yeni uygulama ile Avrupa Birliği ile de tam uyum sağlanıyor. Tüm asbest türlerinin çıkarılmasının, herhangi bir ürün üretiminde kullanılmasının ve asbest içeren tüm ürünlerin piyasaya arzının yasaklandığı yönetmelik, 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Resmi Gazete Tarih: 29/08/201 Sayı : 27687
25/01/2013 Resmi Gazete Sayı 28539
Kullanım yasağı
MADDE 5 – (1) Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili mevzuatındaki hükümler saklı kalmak kaydı ile asbest konusunda aşağıdaki hükümlere uyulur.
a) Asbestin her türünün çıkarılması, işlenmesi, satılması ve ithalatı,
b) Asbest içeren her türlü ürünün ithalatı ve satılması,
c) Asbest ürünlerinin veya asbest ilave edilmiş ürünlerin üretimi ve işlenmesi yasaktır.
Yine aynı sayılı Resmi gazetenin 4. maddesinde Asbest sökümünün dahi uzman konrolünde ve çok titizlikle yürütülmesi gerektiği ifade ediliyor.
Asbestin çıkarılması, işlenmesi, kullanılması, satılması yasaktır.
http://www.terme.bel.tr/index.php/haberler/item/2028-40-yillik-asbestli-borular-degisiyor
brthaber.com