Adalet Bakanlığına bağlı Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ)“Tohumlar Fidana; Fidanlar Ağaca; Ağaçlar Ormana” sloganıyla hayata geçirdiği çalışmayla denetimli serbestlikten yararlanan 40 hükümlü, yeni Diş Hekimliği Fakültesinin yanında bulunan Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Hatıra Ormanı’na fidan dikti.

Etkinliğe; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Başsavcı Vekilleri; Vedat Soğukpınar ile Uğur Sürmeli ve Cumhuriyet savcıları; SertanGüven, Sacit Akdağ, Ali Evcimen, Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Vedat Ceyhan, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, fakülte dekanları, Rektör danışmanları ile öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Etkinlik öncesi Başsavcı Ahmet Yavuz ve beraberindeki heyet Rektör Bilgiç’i makamında ziyaret etti.

Ağaç dikim alanında üniversite yönetimi, adli erkân, öğretim üyeleri ve hükümlülerce karşılanan Vali Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz ve Rektör Bilgiç denetimli serbestlik kapsamında olan hükümlülerle çeşitli türdeki fidanları toprakla buluşturdu.

OMÜ’de 2900 metrekarelik bir alanı kapsıyor

Etkinlikte ilk olarak söz alan Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar çalışmayla ilgili şu bilgileri paylaştı: “2900 metrekarelik bir alana toplamda 300 civarında, bugün de 150 tane kızılçam ve defne ağaçlarının dikimi yapılacak. Sayın Rektörümüzle de görüştük, daha sonra dikim alanları olarak üniversitenin ne zaman ihtiyacı olursa hükümlülerimizle beraber bu etkinlikleri gerçekleştireceğiz.”

Gönüllülük esas

Canan Soğukpınar’dan sonra konuşan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz da denetimli serbestlik kapsamındaki hükümlülere müdürlük refakatinde eğitim verdiklerini, kurslar düzenlediklerini ve onları belirli çalışma yükümlülüklerine tabi tuttuklarını belirtti. Başsavcı Yavuz ağaç dikme etkinliğinin de bu çerçevedeki faaliyetlerden biri olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Yükümlülerimiz bu vesileyle hem hayırlı bir iş yapmış oluyorlar hem de cezalarını infaz etmiş oluyorlar. Tabii bu süreyi denetimin esas olduğu bir serbestlik altında geçiriyorlar. Denetimli serbestlik kapsamındaki bu kişiler iyi hâl yükümlülerimiz. Bu uygulamaya tabi olmak yükümlünün isteğine bağlı. Yani kendileri gönüllü oluyorlar. Kabul edenler cezalarının çok önemli bir kısmını bu şekilde tamamlamış oluyorlar. Bugün burada bu hayırlı faaliyetimize Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Rektörümüz hem iştirak ettiler hem de destek verdiler, sağ olsunlar, var olsunlar.”

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz bu tür hayırlı faaliyetlerin daha da artarak devam etmesini arzu ettiklerini de dile getirdi.

“Üzerimize düşeni el ele, seve seve yapacağız”

“Böyle bir organizasyonun içerisinde yer almak bizleri fazlasıyla mutlu etti ve el ele böyle bir girişimde yer almayı gurur vesilesi sayıyoruz” diyen Vali İbrahim Şahin ise bu doğrultuda tedarik ve ekipman anlamında üzerlerine düşeni seve seveyerine getireceklerini vurguladı.Rektör Bilgiç’in fidanlar için bir alan açmasının çok anlamlı olduğunu kaydeden Vali Şahin, Çin’de uygulanan denetimli serbestlik ve şartlı mahkûmiyet uygulamalarından da bahsederek bu tür uygulamalarla hükümlü ya da mahkûmların ürettikleri ve ortaya oyduklarıyla ekonomiye katkıda bulunduklarına dikkat çekti ve bu tür cezai sistemlerin de ülkemizde yaygınlaşması gerektiğine vurgu yaptı.

Vali Şahin gönüllü olarak ağaç dikme uygulamasına katılan hükümlüleri de tebrik ederek onlara hitaben “Boş bir şekilde zaman geçirmektense bu gönüllülüğünüzle hem kendinize ve ülkeye hem de dünyaya çok şey kazandırmış oldunuz.” dedi.

Zahmetin rahmete dönüşmesi

Rektör Bilgiç de bir zahmetin rahmete dönüşmesini vesile kılan bu tür çalışmalarda her zaman yer alacaklarını belirtti. Prof. Dr. Bilgiç bu anlamda da etkinliğe ortak olup katkıda bulunan herkese şükranlarını sunarak “Ağaçla toprağın buluşması en güzel anlardan biri, şu an onu yaşıyoruz, sağ olun, var olun. “şeklinde konuştu.

Fidan dikme etkinliğinde gönüllü olan bir hükümlüler de bu tür anlamlı ve değerli projelerin içinde olmaktan duydukları mutluluğu ifade ederek daha farklı etkinlik ve projelerde görev almak istediklerini vurguladılar.

Fidan dikimi etkinliği hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.