Vali Sayın İbrahim Şahin, 16.02.2017 Perşembe günü saat 11.30’da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Konferans salonunda düzenlenen ‘Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi’ tanıtım ve bilgilendirme programına katıldı.

        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail KIRMACI yaptığı konuşmasında, “Bugün burada tarımda kadının güçlendirilmesi programı kapsamında toplandık. Bakanlığımız girişimci ruha sahip üretici kadınlarımızın bilgilendirilmesini sağlamak, etkinliğini artırmak ve kadın girişimciliğini üst seviyeye çıkarmak üzere bu çalışmaları yürütmektedir. Nihai hedefimiz istihdam yaratmaktır.” dedi. 

        Vali Sayın İbrahim ŞAHİN yaptığı konuşmasında, “Ben köyde doğmuş, on bir yaşına kadar köyde büyümüş biri olarak, aslında işin ağırlığının kadınların sırtında olduğunu ve tarımı da kadınların göğüslediğini söylemiş olursak abartmış olmayız. En çok kadınlar yoruluyor ve yıpranıyor. Parmaklarıyla toprakları kazarken bile yüzlerinden gülümseme eksik olmuyor.

           Bu tarz toplantılarda biraz daha nitelikli tarımı nasıl ortaya koyabiliriz, daha fazla parayı nasıl kazanabiliriz gibi konulara yoğunlaşmalıyız.  Sayın Başbakanımız ‘Alın teri akıtılmayan toprağın bereketi yoktur’ diye bir cümle kullandı. Hakikaten keyifli bir söz. Eğer alın teri dökmezseniz, tarımdan daha üstün körü para kazanırsınız. Tek başına büyük arazilerin tarıma sunulması lazım. Bu sağlanmadığı takdirde Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifada ettiği gibi Türk tarımı kalkınmadan ülkenin toptan kalkınması mümkün olmaz. Eğer biz tarımla ülkemize katkı sağlayacak ve ülkemizin kalkınması söz konusu olacaksa, nitelikli bir tarıma kavuşmakla bunu sağlayabiliriz. Ben Bitlis Adilcevaz'da kaymakamlık yaptım. Orada kapalı ortamda ceviz fidanı yetiştirdik. İnsan arzu ederse imkansızlar sadece zaman alır. 

            Biz olabildiğince teknolojiyi, tarımsal mekanizasyonu hayatımızın içerisine sokacağız. Ama bir taraftan da uğraşırken çokta hırpalanmamamız gerekiyor. Diğer taraftan hangi alanla ilgili ürün üreteceğimizi de belirleyeceğiz. Tarım Bakanlığı havzalar oluşturdu. Bu havzalarla ilgili yapılması gerekenleri elbirliği ile Tarım Bakanlığı yapacak, bizler ortaya koyacağız ama mutlak suretle biz gene eskiden beri burada olan ürünlerle ilgili çaba sarf edeceğiz. Olabildiğince doğal ürün üretmek, bir o kadar da doğal yaşamamız gerekiyor. Kaliteli ürün ortaya koymak adına çok ciddi çalışmalar sarf etmemiz gerekiyor. Onun için siz kadınlara gerçekten çok büyük bir görev düşüyor. Bizim yol göstermemiz ve liderlik etmemiz gerekiyor. 

        Değerli misafirler, tarımsal çalışma mutlak suretle Samsun’un bence birinci önceliği olmalıdır. Bir kandırmacayla karşı karşıyayız. Bütün gelişmiş ülkelerden tarımsal ürün ithal ediyoruz. Normalde sanayileşmiş ülkelerden almamız gereken sanayi ürünleri değil mi? Buğdayı biz nereden alıyoruz? Mısırı nereden alıyoruz? Hollanda'dan peynir alıyoruz, Amerika'dan buğday, mısır alıyoruz. Rusya ve Ukrayna'dan ceviz alıyoruz. Onun için bu kandırmacadan ülkemizi kurtarmamız gerekiyor. Gelişmiş olmak tarımı ihmal edip, sanayide yükselmek değil. Hem tarımda iyi olacağız, hem sanayide iyi olacağız. Becerebiliyorsak her alanda iyi olacağız. Ziraat fakültesi öğrencilerine de ‘geleceğin tarımı nasıl olmalıdır'ı anlatmamız lazım.

 

       Diğer taraftan bizim bir yanlışımız var. Mesela üniversite okuyan arkadaşlarımız veterinerliği bitiriyor hayvanları tanıyamıyor, ziraat fakültesini bitiriyor hiç tarlaya bahçeye girmemiş. Zaten hep yanlışımız burada. Gittik Çarşamba Ovası'na İletişim Fakültesini, Hukuk Fakültesini kurduk. Veterinerlik ve Ziraat Fakültesi kampüsün içerisinde Tıp Fakültesinin yanında. Bunlar çarpık şeyler. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama olmaz. Arkadaşlar, bizim elbirliğiyle bazı şeyleri durdurmamız gerekiyor. Sürekli vurguladığımız bir şey var 'çaresizseniz çare sizsiniz' bu konuda da yanlış anlaşılmaktan korkuyorum. Amacımız hemen Çarşamba'daki Hukuk Fakültesi kapatılsın buraya gelsin değil. Ama baştan planlarken bunu uygun bir şekilde planlamamız gerekir. Bafra'da olması gereken fakülte ne? Turizm Fakültesi orada. Bu konularla ilgili vatandaşı dikkate almamız gerekir. Ben yaptım oldu. Bu yanlış bir şey. İstişare eden yanılmaz. Bafra'daki vatandaşa buraya ne kuralım diye sor, onun söylediğini yap yanılmazsın. Bu düşüncelerle böylesi programların hem sayısının, hem katılımcıların artırılarak büyümesini temenni ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi. 

        Konuşmaların ardından Ziraat Mühendisi Ömür ŞAHİN tarafından, ‘Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi’ programı tanıtım ve bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi.

        Sunumun ardından başarı öyküleriyle çevresine örnek olan girişimci kadınlarımızdan Nazike TAŞPINAR-(Terme), Cemile KESKİN- (Çarşamba) ve Hanife AYDIN -(19 Mayıs) duygu, düşünce ve tecrübelerini paylaştı.

        Daha sonra Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN başarılı girişimcilere plaket verdi. Plaket ödül törenin ardından '2016 Yılı Tarımda ve Beslenmemizde Bakliyatların Önemi' konulu kompozisyon yarışmasında Türkiye birincisi olan Alpaslan İlköğretim okulu öğrencisi Karahan AYDUR’a, Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN tarafından başarı belgesi ve çeşitli hediyeler verildi.

        ‘Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi’ tanıtım ve bilgilendirme programına ayrıca, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer ARLI, Canik Baladiye Başkan Yardımısı Alican USTA, İŞKUR Müdürü Haşim MEYDAN, SGK İl Müdürü Ünal KAYA, kamu kurum yetkilileri, sivil toplum temsilcileri ve kadın girişimciler katıldı.