Açıklamasında "Bir günlük rahatımız için gevşettiğimiz her önlemin, gelecekteki günlerimizi esir alacağını unutmayalım" diyen Samsun Valisi Dağlı, Asarcık, Salıpazarı, Vezirköprü, Havza, Kavak, Terme, Ayvacık, Çarşamba ve 19 Mayıs ilçelerinde vaka artışı olduğuna dikkati çekti.

SAMSUN'DA 9 İLÇEDE ARTIŞ OLDU

Samsun'da 15-21 Mayıs haftası vaka hızı yüz binde 95,5'ten yüz bin de 97,1'e yükseldiğini belirten Samsun Valisi Zülkif Dağlı, şu bilgileri verdi.

"İlimizde yaklaşık bir ay süren vaka artışından sonra tam kapanma sürecinin katkısı ve vatandaşlarımızın önlemlere gösterdiği özenle bir düşüş trendi yakaladık. Ancak bu hafta itibariyle düşüşümüz durdu ve haftalık insidans hızımız yüz binde 95,5’ten yüz binde 97,1’e yükseldi. Samsun Turuncu rengini korudu ama Kırmızı rengin sınırı olan yüz binde 100’e oldukça yakın bir noktada kaldı.

Geçtiğimiz haftaki tabloda 16 ilçemizde vaka sayımız düşüyordu, bu hafta ise 8 ilçemizde vaka sayımız düşerken, maalesef Asarcık, Salıpazarı, Vezirköprü, Havza, Kavak, Terme, Ayvacık, Çarşamba ve 19 Mayıs ilçelerimizin aralarında bulunduğu 9 ilçemizde vaka sayımız tekrar bir yükseliş eğrisi oluşturdu. Alaçam yüz binde 11,9 oranıyla Sarı renge geçen ilk ilçemiz olurken, 7 ilçemizin Turuncu renge büründüğü ilimizde, Kırmızı ilçe sayımız da 8’dan 9’a yükseldi. Alaçam'ın Sarı rengi bizi mutlu etse de, bazı ilçelerimizdeki artış oranları, her ilçemizin attığı adımlarda daha dikkatli olması gerektiğini hepimize bir kez daha hatırlattı. Pandeminin ilk günlerinde beri söylediğimiz gibi her ilçe pandemide kendi hikâyesini yazıyor, önlemlere riayet ve dikkatleri oranında vaka sayılarını belirliyor. Küçük bir gevşeme, rehavet bile vaka sayılarında artışa neden olabiliyor. Maalesef bu hafta da aynı tablo ortaya çıktı."

SALIPAZARI İLÇESİNDE YÜZDE 140,2 ARTTI

"Geçtiğimiz hafta vaka insidans hızı yüzde 72 düşen Asarcık ilçemizde, bu hafta yüzde 171,4 oranında bir artış görüldü. Yine geçtiğimiz hafta yüzde 90 düşüş gösteren Salıpazarı ilçemizde, bu hafta vaka insidans hızı yüzde 140,2 oranında arttı. Vaka artışı yaşanan Vezirköprü, Havza, Kavak, Terme, Ayvacık, Çarşamba ve Ondokuz Mayıs ilçelerimizde de durum aynı. Hepsi geçtiğimiz hafta düşüş yaşayan ama bu hafta itibariyle bir yükseliş ortaya koyan ilçelerimiz. İl olarak bu dalgalı vaka dağılımımızı aşılamanın da bize katacağı güçle yenmemiz, durdurmamız gerekiyor. Sadece Alaçam ilçemizin Sarı olması ya da 8 ilçemizde vaka düşüşü yaşanması bize yetmemeli. İlçelerimizin hepsi birbiriyle ya fiziken ya da sosyal olarak temas eder vaziyette. Akrabalık ve ticari ilişkiler en uzak ilçelerimizi bile birbirine yakın hale getiriyor. Bu nedenle birkaç ilçemizde görülen artış, diğer ilçelerimize hemen sirayet ediyor. Buna izin vermemeliyiz."