Samsun AK Parti Milletvekili Av. Orhan Kırcalı,yaptığı açıklamada Bafra ilçemizde mevcut yargısal hizmetler 1988 yılı yapımı 3.081 m2 kapalı kullanım alanına sahip müstakil binada yürütülmektedir.

Yukarıda açıklanan binanın yanında Denetimli Serbestlik Müdürlüğü de kiralık binada faaliyet göstermektedir.

Yargısal hizmetleri bir noktada toplayarak vatandaşlarımızın yargıya erişimini kolaylaştırmak, kiralık binanın tahliye edilerek kamu kaynaklarını ekonomik ve verimli kullanmak amacıyla Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni hizmet binası yapımı için arsa araştırması yapılmış ve Bafra İlçemizde toplam alanı 33.622,99 m2 olan arazi tespit edilmiş olup tahsis süreci devam etmektedir.

BAFRA’YA YENİ ADALET SARAYI

Bafra Yeni Adalet Sarayı Adalet Bakanlığının 2021 Yatırım Programına teklif edilmiştir.  Söz konusu teklif Cumhurbaşkanlığımızca uygun görülerek, Bafra Yeni Adliye Binası yapımı Adalet Bakanlığının 2021 Yılı Yatırım programına alınmıştır.

Arsa tahsis sürecinin tamamlanmasının ardından proje ihalesi yapılarak proje çalışmalarına başlanacaktır.

BAFRA YENİ ADALET SARAYI PROJESİ

1.Projenin kapalı kullanım alanının 50.000 m2’olması planlanmaktadır.

2. Projede Hâkim, Cumhuriyet savcısı ve adli personelin daha güvenli ve sağlıklı fiziki ortamlarda çalışabilmeleri için Mahkeme Yönetim Sistemi Projesine uygun fiziki alanlar oluşturulacaktır.

3. Adli Destek ve Mağdur Haklarının korunması kapsamında çocuk, kadın, yaşlı, engelli gibi kırılgan gruplar için hayata geçirilen uzman, adli görüşme ve gözlem odalarına projede yer verilecektir.

4. Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin 13 üncü maddesinde düzenlenen "Adalete Erişim" başlığı kapsamında; engelli kişilerin, diğer kişilerle aynı koşullar altında ve aktif bir şekilde adalete erişiminin sağlaması, soruşturma ve diğer hazırlık aşamaları ve tanıklık dâhil tüm hukuki işlemlere doğrudan ve dolaylı katılımları kolaylaştırmak için hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri (HYYİ), engelli otoparkı, engelli rampası, merdiven gibi alanları düzenlenecektir.

5. Yargısal işlemler için adliyeye gelen avukat ve vatandaşlarımıza yönelik kafeterya, kütüphane, mescid, bebek bakım ve emzirme odaları, açık ve kapalı otopark, PTT ve banka hizmetleri gibi sosyal donatılara projede yer verilecektir.

7. Yargılama maliyetlerinin düşürülmesi, yargısal işlemleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla, soruşturma ve kovuşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkemece dinlenilmesine gerek görülen kişilerin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi kullanılarak dinlenilmesi, kayda alınması için adliyemizde SEGBİS odalarına yer verilerek gerekli teknik alt yapı oluşturulacaktır.

8. Projede Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından olan arabuluculuk ve uzlaşma odalarına yer verilerek, mahkemelerimizin iş yükünün azaltılması sağlanacaktır.

9. Modern Ceza İnfaz Sistemine uygun olarak hükümlülere yardım ve koruma hizmetlerini geliştirmek, hükümlülerin yeniden suç işlemesinin önlenmesi ve topluma sağlıklı bireyler olarak yeniden kazandırılması amacıyla projede Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne, uzman ve teknik takip odalarına yer verilecektir.