Yeni koronavirüs mutasyonunun hızla yayılmasıyla, milyonlarca insan ölüm tehlikesiyle karşı karşıya. Mutasyonun ortaya çıktığı İngiltere’de sert kısıtlamalar ortaya konuluyor. Avrupa’da bir çok ülke İngiltere’ye seyahat kısıtlaması getiriyor. İngiltere’ye yasak getiren son ülke Türkiye oldu.

İngiltere'de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılmaya başlayan yeni koronavirüs mutasyonu (B117) hakkındaki bilgileri sizler için derledik. Virüsün kontrolden çıktığı haberi üzerine dünyada panik oluşurken, internette 'Yeni koronavirüs nedir?', Yeni virüs nedir? Yeni koronavirüs mutasyonu nedir? B117 nedir? B117 virüsü nedir? yeni koronavirüs mustasyonu daha mı ölümcül? Yeni koronavirüs mutasyonu hakkında bilinenler, mutasyon nedir? varyant nedir?' gibi daha bir çok sorunun cevabı artılmaya başlandı.

İşte diyekonustu.com'un derlemesiyle yeni koronavirüs mutasyonu yani B117...

İngiltere hükümeti, yeni mutasyonun (B117) diğer koronavirüsü mutasyonlarına oranla daha hızlı bulaşıcı olduğuna hemfikir. Yeni mutasyonla ilgili tüm çalışmalar henüz çok taze. Yeni virüsle ilgili büyük belirsizlikler var ve cevaplanamamış bir çok soru da bu belirsizliklerle beraber geliyor.

Mutasyon neden daha hızlı yayılıyor?
Dikkat çeken üç şey bir araya geliyor:
* B117 virüsü, koronavirüsün diğer mutasyonlarına göre çok daha hızlı.
* B117, koronavirüsün önemli bir bölümünü etkileyen mutasyonlara sahip.
* Bu mutasyonlardan bazıları, virüsün hücrelere enfekte olma yeteneğini arttırıyor.

Söz konusu tespitler, laboratuvarlarda ortaya konuldu. Tüm bu tespitler, koronavirüsten daha kolay ve hızlı yayılan yeni bir türün olduğunu açıkça ortaya çıkardı. Ancak, tespitler olsa da mutasyonla ilgili henüz mutlak bir kesin bilgiye sahip değiliz.

İngiltere’de katı kısıtlamalar olacak
Yeni virüs türünün (B117), hızla yayıldığı İngiltere’de önümüzdeki günlerde ikinci kademe kısıtlamaya gidilmesi düşünülüyor. Başkent Londra’da, B117’nin yayılımını düşürmek için çok katı kısıtlamalara gidileceği kaydediliyor.

İngiltere COVID-19 Bilim Kurulu üyesinden tepki
Yeni virüsle ilgili açıklama yapan İngiltere’nin Koronavirüs Bilim Kurulu’ndan (Covid-19 Genomics UK) Profesör Nick Loman, "Laboratuvar deneyleri gereklidir, ancak sonuçları görmek ve yayılmayı sınırlandırmak için harekete geçmek için haftalarca veya aylarca beklemek mi istiyorsunuz? Muhtemelen bu koşullarda değil”

Yeni virüs (B117) ne kadar hızlı yayılıyor?
Yeni mutasyon, ilk olarak Eylül ayında tespit edildi. Kasım ayında Londra'daki vakaların yaklaşık dörtte biri yeni mutasyona sahipti. Bu tür, Aralık ayı ortasında vakaların yaklaşık üçte ikisine ulaştı. Milton Keynes Deniz Feneri Laboratuvarı gibi bazı merkezler, yeni virüsün test sonuçlarını ortaya koydu.

Johnson: Yüzde 70 daha hızlı yayılıyor
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın mutasyonun yüzde 70 oranında daha hızlı yayıldığını açıkladı. Başbakan Johnson, bunun, bir salgının büyüyüp küçülmediğini gösteren R sayısını 0,4 artırabileceğini söyledi. Johnson, konuşma sırasında şunları söyledi: "Bunu söylemek için gerçekten çok erken… ama şimdiye kadar gördüklerimizden çok hızlı yayıldığını biliyoruz. Yeni mutasyon, önceki mutasyona oranla daha hızlı büyüyor. Tedbirli olmamız gerekiyor. Bu bizim için çok önemli."

Prof. Dr. Ball’dan bulaşma tespiti açıklaması
Mutasyona uğrayan virüsle ilgili konuşan Nottingham Üniversitesi'nden virolog Prof.Jonathan Ball ise "Kamusal alandaki kanıt miktarı, virüsün bulaşmayı gerçekten artırıp artırmadığı konusunda güçlü veya kesin fikirler oluşturmak için ne yazık ki yetersiz" dedi.

Mutasyon (B117) (COVID20) ne kadar uzağa yayıldı?
İngiltere'de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonunun, Kuzey İrlanda dışında Birleşik Krallık’da da görüldü.
Ancak ağırlıklı olarak Londra, Güney Doğu ve Doğu İngiltere’de yoğunlaştı. Mutasyonun (evrimin) ülkenin diğer kentlerine de yayıldığı ve görülmeye başladığı haberleri geliyor.

Danimarka, Avustralya ve Hollanda’ya da bulaştı
Dünyadaki virüs örneklerinin genetik kodlarını izleyen Nextstrain'den elde edilen veriler ise Danimarka ve Avustralya'daki vakaların İngiltere'den geldiğini ortaya koydu. Diğer yandan ise Hollanda da mustasyon (B117) vakaları olduğunu bildirdi.

Daha önce oldu mu?
İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde tespit edilen virüs, dünyanın çoğu köşesinde yayılan virüsün aynısı değil. D614G mutasyonu, Şubat ayında Avrupa'da ortaya çıktı ve virüsün küresel olarak baskın formu oldu. A222V adı verilen bir diğer mutasyonu ise Avrupa'ya yayıldı ve insanların İspanya'daki yaz tatilleriyle bağlantılıydı.

Yeni mutasyon (B117) hakkında ne biliyoruz?
Yeni mutasyonun ilk analizi yayınlandı ve 17 potansiyel olarak önemli değişikliği belirlendi. Spike proteininde değişiklikler olduğu gözlemlendi. Bu, virüsün vücudumuzun hücrelerine açılan kapıyı açmak için kullandığı anahtar anlamına geliyor. N501Y adı verilen mutasyon, "reseptör bağlanma alanı" olarak bilinen dikenin en önemli kısmını değiştiriyor. Bu, sivri uçların vücudumuzdaki hücrelerin yüzeyiyle ilk teması yaptığı yerdir. Virüsün içeri girmesini kolaylaştıran herhangi bir değişiklik, büyük olasılıkla ona bir avantaj sağlıyor.

Vizonlarda da görülmüştü
Mutasyon, enfekte haberleriyle gündeme gelen vizonlar da dahil olmak üzere daha önce birkaç kez ortaya çıktı.

Prof. Dr. Gupta: Çoğu bilim insanı endişeliCambridge Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ravi Gupta'nın çalışması, bu mutasyonun laboratuvar deneylerinde bulaşıcılığı iki kat artırdığını öne sürdü. Aynı grup tarafından yapılan araştırmalar, mutasyonun hayatta kalanların kanındaki antikorları virüse saldırmada daha az etkili hale getirdiğini gösterdi. Prof. Dr. Gupta, şunları söyledi: "Hızla artıyor, bu hükümeti endişelendiriyor, endişeliyiz, çoğu bilim insanı endişeli."

Yeni mutasyon (B117) nerede ve nasıl ortaya çıktı?
Virüs, alışılmadık derecede yüksek oranda mutasyona uğradı. En olası açıklama; mutasyonun, virüsü yenemeyen bağışıklık sistemi zayıflamış bir hastada ortaya çıktığı yönünde. Kısacası hastanın vücudu, virüsün mutasyona uğraması için bir üreme alanı haline geldi.

Yeni mutasyon COVID-19’dan daha mı ölümcül?
Yeni virüs (B117) hakkında henüz net bilgi yok. Henüz inceleme ve izlenme aşamasında. Ancak ‘Koronavirüsten daha mı ölümcül? Sorusunun yanıtı da yok. Buna dair bir kanıt henüz yok.

Ülkelerin sağlık sistemleri yeterli olacak mı?
Yeni mutasyon, daha fazla insana daha hızlı enfekte olacağı biliniyor. Söz konusu yeni virüs bu kadar hızlı yayılırsa eğer, hastaneler ve ülkelerin sağlık sistemlerinde ciddi sorunlar ortaya çıkacağı düşünülüyor.

Aşılar yeni mutasyona (B117) karşı işe yarayacak mı?Bilim insanları şimdilik bu soruya, ‘Neredeyse kesinlikle evet veya en azından şimdilik.’ Yanıtını veriyor. Önde gelen üç aşının tümünün, mutasyona karşı karşı bir bağışıklık tepkisi geliştiriyor. Aşılar, bağışıklık sistemini virüsün birkaç farklı kısmına saldırması için eğitiyor; bu nedenle, antikorların bir kısmı mutasyona uğramış olsa bile, aşılar hala işe etkisini gösteriyor. Yeni mutasyonla ilgili aşıların güncellenmesi gerektiğini söyleyen bilim insanları, bu aşamada bu adımların kolay atılabileceğini ekliyor.

VUI-202012/01 #SARSCoV2 mutasyonu (yeni mustasyon) (B117) hakkında bilinenler...

* %70 oranında daha bulaşıcı olduğu biliniyor.
* R0 oranında artış ~ +0,4
* Genetiğinde benzersiz değişiklikler tespit edildi.
* Londra'daki son vakaların %62'sini oluşturuyor.
* ACE-2 bağlanma afinitesini artırıyor.

Koronavirüsün belirtileri (semptomları

En yaygın semptomlar:
* Ateş
* Kuru öksürük
* Yorgunluk

Daha seyrek görülen semptomlar:
* Ağrı ve sızı
* Boğaz ağrısı
* İshal
*Konjunktivit
* Baş ağrısı
* Tat alma veya koku duyusunun kaybı
* Ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi