Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 'Muhtarlar Günü' nedeniyle Büyükşehir Belediyesi tarafından Sevgi Kafe’de düzenlenen programda muhtarlarla bir araya geldi. Samsun Valisi İbrahim Şahin'in de yer aldığı programa, "Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Turan Çakır, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Soğuk ve Valilik Mahalli İdareler Müdürü Hayri Şen ve çok sayıda muhtar katıldı.

                                         GEREKİRSE KAÇAK YAPIYI İHBAR EDİN

   Muhtarlardan kent estetiği ve kaçak yapı konusunda işbirliği isteyerek sözlerine başlayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla artık yeni bir şehir kimlik anlayışı oluştu. Özellikle kaçak yapılaşmalar konusunda muhtarlar olarak sizlere büyük görev düşüyor. Mahallenizdeki bir adam balkonunu kapatıp üstüne kaçak yapı çıkıyorsa onu şikayet etmek belki sizin için zor olabilir. Ama bunu yapmaya mecbursunuz. Çünkü mahallenizde kanunlara uyarak hukuka uyarak şerefiyle haysiyetle önündeki imara aykırı iş yapmaktan ve haramdan korkan dürüst insanın temsilcisi sizsiniz. Onları da düşüneceksiniz. Eğer ben bunu şikayet edersem ispiyoncu duruma düşerim derken diğer tarafta kanunlara uyan adamın hakkına girmiş olursunuz ve o kanunsuzluğa siz de ortaklık edersiniz. Siz bunlara engel olursanız işte biz o zaman güzel şehirlere ulaşmış oluruz" dedi. 

                               MUHTARLAR OLARAK BİZLERE YARDIMCI OLUN

   İki konuda muhtarlardan büyük destek beklediğini vurgulayan Başkan Yılmaz, "Siz muhtarlara iki konuda büyük görev düşüyor. Birincisi kaçak yapılaşma konusunda asla hoşgörü sahibi olmayın. İkincisi bir de mahallenizin temizliği konusunda kirletici olanlara karşı tavırlı olmaktan asla kaçınmayın. Hele şu kaçak yapılaşma olayında ne olur belediye başkanı kardeşlerimize ve bizlere yardımcı olun. Bizim şehrimizde çok kötü bir moda oldu. Bu modayı kim çıkardı ise onu Allah kahretsin. O da ben çatı yapıyorum diye yaptığı çatı makasının altına dört tane boru koyup tenteden bir sundurma yapma işi ile ilgili moda daha sonra bir sene sonra etrafı örülerek kaçak yapının oluşmasına neden oluyor. Bu kaçak yapının da etrafı genelde seçime üç ay kala tuğla ile örülüyor. O seçime üç ay kala ne kadar çaba harcasak ne kadar savcılıklara şikayet dilekçesinde de bulunsak adam onu iki arada bir derede örüyor. Daha sonra da bunu yıkma işini biz üstlenmeyelim diyen bunu erteleyelim diyen bir adam sendecilik hakim oluyor ve yaptığı o kişinin yanına kar kalıyor. Peki soruyorum kanunlara uyan hukuka uyan adamın günahı ne?" ifadelerini kullandı.

5 KATLI BİNA YAPIYOR BIRAKIN BOYAYI SIVA BİLE YAPMIYOR

   Kent için topyekün mücadele edilmesi gerektiğini de vurgulayan Başkan Yılmaz, "Bir başka sıkıntılı konu da sıvasız ve boyasız evler. Adam 5 katlı bina yapıyor bırakın boyamayı sıvamıyor bile. Leş gibi bir bina duruyor. Bunlara hep birlikte tepki gösterelim. Bu çirkinliği ve anormalliği kabul etmeyelim. Güzel bir şehir, düzenli bir şehir hepimizi gururlandırır. Fırsat bulduğunuz ortamlarda sizler de bunları anlatın" diye konuştu.

   Samsun Valisi İbrahim Şahin de, "“Bugün muhtarlar için çok güzel bir gün. Özellikle muhtarlar gününü ilan eden, bize talimatlar veren Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı iletmek istiyorum. Muhtarlar demokrasi anlayışımızın mihenk taşlarıdır. Muhtarlık bizim için önemlidir. Sizler çok önemli bir misyon üstleniyorsunuz. Bir defa sizler seçimle geldiniz. Bu başlı başına önemlidir. Bugün İçişleri Bakanımızı muhtarlarla Anıtkabiri ziyaret ettikten sonraki açıklamasında günübirlik daire, ev ve apart kiralamalarını bundan sonra kaldıracaklarını söyledi. Bu konuda sizlere çok önemli görevler düşüyor. Etrafınızda şüpheli, yabancı bir davranış gördüğünüzde mutlak suretle ilgili yerlere bildirmeniz gerekir. Selametimiz için bunu yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

   Konuşmaların ardından Vali İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve protokol üyeleri 7 dönem Hürriyet Mahallesi muhtarlığı yapan Temel Yılmaz’a plaket verdi.