Zihni Lokman Kimdir?


1913 ( rumi 1319) Bafra doğumlu

Hacı lokman ailesinden İsmail hakkı efendinin on oğlundan yedincisi

1928 de Saadet hanımla evlendi.

Ayşe Aysel ,Fatma Yüksel, ,Günseli,Yalçın,Yıldız,İsmet İokman,İsmail Levent isimlerin de 7 çocuk sahibi

1934 ila 1938 yılları arasında  Bafra Belediye Başkanlığı  yapmış olan   Zihni  Lokman ülkenin  en  genç  belediye  başkanlarından biridir


BÜYÜK ESERİ BAFRA ÇETİNKAYA KÖPRÜSÜ


Cumhuriyetimizin ilk ve büyük eserlerinden başlıcasıdır. Kızılırmak üzerinde karşıdan karşıya geçiş 1937'den önceki devirlerde 650 m. uzunluğundaki ahşap bir köprü ile sağlanıyordu. Kalın kalaslar üzerine çok ilkel bir şekilde inşa edilen, kıyıları ince bir tahta korkulukla korunmaya çalışılmış köprü, üzerinden geçenler için gerçekten çok büyük tehlike arz ediyordu. 

Bunu gayet iyi bilen başta, zamanın Belediye başkanı Zihni Lokman Bey olmak üzere diğer bazı ilgililer; yeni ve betonarme bir köprü yaptırabilmek için Ankara nezdinde teşebbüse geçtiler.

Devamlı irtibat, müspet sonuç verdi. Ve zamanın Nafia Bakanı Merhum Ali Çetinkaya yeni köprüsünün yapımı ile bizzat ilgilendi. Nihayet 4 Kasım 1937’de köprü büyük ve heyecanlı bir törenle hizmete açıldı. İsmi zamanın Nafia bakanına izafeten Ali Çetinkaya Köprüsü kondu. 7 kemerli 250m. Uzunluğundadır.


BAFRA ÇETİNKAYA KÖPRÜSÜ İÇİN YAZILAN TÜRKÜLER

 
Hikaye Samsun Bafra Kızılırmak Üzerinde Olan Eski Tahta Köprüde Olmuştur.

Gelin Alayı Köprüden Geçerken Eskinin Şartlarına Göre Atlarla Gelin Almaya Giderlermiş.Atın Uçan Bir Kartaldan Ürkmesiyle Diğer Atlarında Ürkmesine Sebeb Olur Ve Eski Tahta Köprü Yıkılarak Gelin Ve Gelin Alayı Olduğu Gibi Irmakta Boğularak Can Verirler. Yerine Çetinkaya Köprüsü Yapılır

Fakat,Gelinin Anısına Bafrada Bir Gelenek Olmuştur Her Gelin Muhakkak Köprüden Geçer Köprüde Arabalar Durup İnilir Ve Irmağa Taş Atılır. 

  

Bu Köprümüze adını veren Ali Çetinkaya Kimdir? 

1878 yılında Afyon'da doğdu. Harp Okulu'nu bitirdiği sıralar Balkanlar'da sürekli çete savaşları alıp yürümüştü. Onun için, Çetinkaya'nın ilk görevi Arnavutluk sınırında karakol komutanlığı oldu. 

Bunu, çeşitli cephelerdeki görevler izledi. 1911'de Derne'de Mustafa Kemal ile birlikte İtalyanlar'a karşı çarpıştı. aha Trablusgarp'taki savaş bitmeden Irak Cephesi'ne gönderildi. Ardından Kafkasya Cephesi'nde ateş hattına gitti. 

Çok geçmeden tekrar Makedonya'da görevlendirildi. Bu sıralar rütbesi yarbaylığa yükseldi. Yunan ordusunun İzmir'e çıktığı günlerde ise Ayvalık Cephesi'nde bulunuyordu. Orada düşmana ilk kurşunu atan Çetinkaya'nın askerleri oldu ve Yunan birlikleri bölgeden çekilmek zorunda kaldı. 

Ali Çetinkaya'nın siyaset hayatı, İttihat ve Terraki Cemiyeti'ne girişi ile başlar. Kurtuluş Savaşı'nın başlarında Meclisi Mebusan'a seçilen subaylar arasında Çetinkaya da vardı. Fakat bu deneme kısa sürdü ve Malta sürgünleri listesinde Türkiye'den uzaklaştırıldı. Dönüşünde yine Meclis'e girdi veMüdafaa-i Hukuk Grubu yönetim kurulunda görev aldı. 1934'te Bayındırlık Bakanı oldu. Ankara'daki resmi dairelerin çoğu, Çetinkaya'nın beş yıl süren bakanlığı sırasında yapıldı. 1939-1940 yıllarında bir süre de Ulaştırma Bakanlığı yaptı. 1949 yılında İstanbul'da öldü. 

Türk’ün Anadolu’yu vatanlaştırma davasında çok büyük bir hamle olacak bir dönemin Nafia Vekilliğini yapan Ali Çetinkaya'yı rahmetle anıyoruz. 

 NOT:FOTO GALERİMİZ DE ÇETİN KAYA KÖPRÜMÜZÜN HİÇ BİR YERDE YAYINLANMAMIŞ RESİMLERİNİ BULABİLİRSİNİZ