Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Gözlemevi’nde güneşten gelen ışınlar iğne deliği büyüklüğündeki delikten geçirilerek güneşin çapı ölçüldü.
Güneşten gelen ışınların bir iğne deliği büyüklüğündeki delikten geçirilip, delikten geçen ışınların oluşturduğu görüntünün çapı ölçüldüğünde basit geometri bağıntısı yardımıyla güneşin çapının hesaplanabileceğini söyleyen OMÜ Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan, dünyada birçok yerde uygulaması yapılan bu çalışmanın, OMÜ Gözlemevi’nde atık malzemeler kullanılarak yapıldığını belirtti.
"GÜNEŞİN ÇAPI 1 MİLYON 400 BİN KİLOMETRE OLARAK HESAPLANDI"
Ölçümün nasıl yapıldığını anlatan OMÜ Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan, "Kullanılmayan silindirik karton alınarak, kartonun bir ucuna kağıt yapıştırıldı ve kağıdın ortası iğne deliği ile delindi. Kartonun diğer ucuna oluşan görüntüyü görebilmek için yine kağıt yapıştırıldı. Oluşturulan basit düzenek güneşe yönlendirilerek oluşan görüntünün çapı ölçüldü. İşlemler sonucunda güneşin çapı 1 milyon 400 bin kilometre olarak hesaplandı. Gerçek değeri 1 milyon 392 bin kilometre olan güneşin çapı yüzde 0,5 hata ile hesaplanmış oldu" dedi.
"OKULLARDA UYGULANARAK GÖZLEM YAPILABİLİR"
Atık malzemeler kullanılmasının nedeninin; bu ölçümün çok basit bir yöntemle yapılabileceğini göstermek olduğunu söyleyen Kalkan, bunun okullarda öğretmenler tarafından uygulanarak, öğrencilerin temel astronomi gözlemleri yapabileceğini, genel olarak bilimin doğası ve astronomi ile ilgili bilimsel okuryazar hale gelebileceklerini dile getirdi.