İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, organ bağışı ve organ naklinin önemi konusunda Canik Belediyesi çalışanlarına bilgi verdi. Canik Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında Dr. Mehmet Kazak, Türkiye'de 30 bine yakın hastanın organ ve doku beklediğini söyledi. Ülkemizde organ bağışlarının yeterli sayıda olmadığı için bu insanların hayatlarını kaybettiğini ifade eden Dr. Kazak, "Tüm bu çabamız, yaptığımız eğitimlerin nedeni ülkemizde organ bağışı sayısını arttırarak bu bekleyen insanlarımızı bulundukları güç durumdan kurtarmaktır" dedi.

 

'TÜRKİYE'DE ORGAN BAĞIŞI AZ'

Her yıl 2 bin 500 karaciğer hastasının nakil beklediğine vurgu yapan Dr. Mehmet Kazak, "Türkiye’deki organ nakli yetersizliğinin en önemli nedeni organ bağışı azlığıdır. Organ bağışları aile arasındaki anlaşmazlıklar, donör görünüşünün ve vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesi, dini, kültürel ve sosyal nedenler, ölümü kabullenmeme ve beyin ölümünü anlamama nedenlerinden dolayı reddediliyor. Organ bağışı, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka hastaların tedavisi için organlarının kullanılmasına izin vermesidir" diye konuştu.

 

BAŞKAN GENÇ ORGAN BAĞIŞI YAPTI

Canik İlçe Sağlık Müdürü Dr. Arif Pilgir,Belediye Başkan Yardımcıları, Canik Kent Konseyi Başkanı Reşat Kılınçarslan, birim müdürleri ve belediye çalışanlarının yer aldığı toplantının ardından Canik Belediye Başkanı Osman Genç ve belediye çalışanları organ bağışında bulundu. Organ bağışının önemine işaret eden Başkan Osman Genç, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in, "Organ bağışı candan cana yapılacak en büyük sadakadır. Kendimize, topluma ve yaratıcımıza karşı sadakatimizi gösteren en önemli davranışlardandır" sözünü hatırlatarak, "Bir insana hayat vermek, insanlığa hayat vermek gibidir. Organlarımızı bağışlayalım" ifadelerini kullandı.