Canik Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Birimi tarafından düzenlenen tiyatro etkinliğinde, Milli Mücadele’nin kadın kahramanı Üsteğmen Kara Fatma’nın hikayesinin anlatıldığı Seher’in Kadınları adlı tiyatro oyunu öğrencilere ücretsiz olarak sahnelendi. Canik Kültür Merkezi'nde Milli Mücadele'nin kadın kahramanı Üsteğmen Kara Fatma'nın hikayesi başta olmak üzere savaş yıllarında kadınların üstlendikleri tarihi görevlerin duygusal bir dille anlatıldığı oyun, öğrencilerin beğenisini kazandı.

 

KADINA ŞİDDET VURGULANDI

Tiyatro oyuncuları Nazlı Çığa, Kahraman Sivri ve Soner Türker’in tarafından sahnelenen tek perdelik oyun, Kocası Sarıkamış’ta şehit düşen Fatma Seher’in gönüllü intikamcı birliği kurarak, savaş yıllarında ülkeye verdiği desteğin yanı sıra ülke savunmasında üstlendiği aktif görevler o dönemin ruhuna uygun olarak sahnelendi. Oyunun sonlarına doğru başta Özgecan olmak üzere Türkiye’de öldürülen kadınların fotoğraflarının yer aldığı slayt gösterilerek, kadına karşı şiddetin bitirilmesi vurgulandı. Yaklaşık bir saat süren tiyatro oyunu, izleyicilerden alkış aldı.

 

'ÖĞRENCİLERİ DEĞERLERİMİZLE BULUŞTURUYORUZ'

Oyun sonunda tiyatroculara teşekkür eden Canik Belediye Başkanı Osman Genç, kadınların tarihte önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, "Tarihimizde çok önemli bir yer kaplayan Kara Fatmalar, Nene Hatunlar, Şerife Hatunlar halen dimdik ayaktadır. Kadınlarımızın büyük azmi, özverisi ve mücadele ruhu tarihimizde çok önemli bir yer kaplamıştır. Milli Mücadele yıllarında kadınlarımızın ortaya koyduğu sahiplenme ruhu takdire şayandır. Biz de belediye olarak bu tür etkinliklerle çocuklarımızın değerlerimizi öğrenmelerini istiyoruz ve değerlerimizle yetişen bir gençlik hedefliyoruz” dedi.

 

‘KAHRAMAN TÜRK KADINI 15 TEMMUZ’DA YİNE ÖNDEYDİ’

Samsun’un 19 Mayıs ilçesine bağlı Dağköy’lü Fatma Çavuş’un da tarihte önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Başkan Genç, “Türk kadını, cesareti ve kararlılığı ile tarihten gelen kahramanlığını halen günümüzde devam ettirdiğini daha yakın zamanda, 15 Temmuz’da göstermiştir. 15 Temmuz’da yine kadınlarımız öndeydi, yine kadınlarımız şehit oldu. Yürekleri vatan sevgisiyle dolu olan, gerektiğinde vatanları için gözlerini kırpmayan kahraman şehit kadınlarımızı rahmetle anıyorum. Allah onlardan razı olsun" diye konuştu.