ÖLÇÜMLERLE YAKIN SONUÇ ALINABİLİYOR

En eski bilim dallarından biri olan astronomi, insanın kendisini ve çevresini anlama sürecine çok büyük etkisi olmuştur. Temel bilimler eğitiminin ayrılmaz bir parçası olan astronomi, M.Ö. 4000’lerden başlayarak günümüze değin sürekli olarak “doğa-insan” ilişkisinin odağında yer alarak, tarihsel süreç içinde temel bilimlerin ortaya çıkışında ve gelişiminde lokomotif rolü oynamıştır.  Bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olan Eratosthenes (M.Ö. 276), bir çubuk ve çubuğun oluşturduğu gölge boyunu kullanarak Dünya’nın şeklini, boyutlarını ve evrendeki konumunu, günümüz modern teknikleriyle ölçülen değerlere yakın sonuçlarla belirlemiştir.

4300 ÖĞRENCİ KATILIM SAĞLADI

Bu felsefeye uygun olarak hazırlanmış“Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum VI” başlıklı proje, 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından desteklenmektedir. Proje,  ülkemizin her köşesinden yaklaşık 72 orta okulöğretmeni ile birlikte bu öğretmenlerin görev yaptığı okullarda yaklaşık 4300 öğrencinin katılımıyla büyük bir bilim şöleni şeklinde gerçekleştirilmiştir.

GENÇLİK KOLEJİ BU PROJEDE YER ALDI

Bu büyük bilim şölenine 30 Temmuz-03 Ağustos 2018 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesinde gerçekleştirilen “Astronomi Modelleriyle Öğretmen Eğitimi” başlıklı TÜBİTAK projesine gönüllü olarak katılan Mehtap YILMAZ isimli öğretmenimiz ile Gençlik Koleji de bu projede yer aldı.

“Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum VI” gerçekleştirilmesindeki temel amaç; katılımcıların temel astronomi alanında farklı uygulamalı etkinliklerle bu alandaki bilgilerini geliştirmek, doğaya ve evrene karşı olan ilgilerini artırmak, temel fen kavramları ile ilgili öğrenme zorluklarını en aza indirmek, gençlerimize fen bilimlerini sevdirerek onları geleceğin Türkiye’sinin bilim insanı adayları olmaları için cesaretlendirmek ve bu amaçla, aynı boylamdaki kuzey ve güney illerinde yaşayan öğrencilerin doğrudan kendi yapmış oldukları ölçüm ve gözlemler ile elde ettikleri bilgileri paylaşmak suretiyle eğitim sistemimizde sadece bilgi olarak verilen Dünya’nın şekli ve boyutlarıyla ilgili kazanımlara ulaşmalarını sağlamaktır. Ayrıca bu proje, etkileşimde bulunduğumuz her nesnenin işleyiş mekanizmasının ve yasalarının olduğuna dair bir farkındalık oluşturacak ve kavranması zor olduğu düşünülen bu yasaların aslında çok basit yöntemlerle keşfedilmesine yardımcı olacaktır.

Eratosthenes’in Dünya’nın çevresini ölçme yöntemini, ülkemizin yaklaşık aynı boylamda bulunan kuzey ve güney illerindeki ortaokul öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir.  Bu illerden belirlenen ortaokul öğrencileri aynı anda, kuzey ve güneyde olmak üzere aynı boylamlarda bulunan iki ilde aynı büyüklükteki bir çubuğun oluşturduğu gölgenin boyunu ölçmüşlerdir. Bu ölçümlerden elde ettikleri bilgilerle, daha önce hep ezber olarak öğrendikleri sayısal büyüklük olan Dünya’nın çapını, hacmini, yoğunluğunu hesaplayacaklar ve kavramakta zorluk çektikleri “Dünya’nın şeklini” kendi deneyimleri ile öğrenme olanağına sahip olacaklardır. Proje kapsamındaki katılımcılar, temel bilimleri kitleselleştirerek bilgiyi paylaşmaları, ortak bir amaç etrafında birleşmeleri, farklı illerdeki öğrenci grupları arasında bilimsel olarak ortak arkadaşlıklar oluşturmaları ve bilimsel heyecanlarını sonraki eğitimlerine taşımaları amaçlanmaktadır. Bununla birlikte proje çıktılarındaki sonuçlara bağlı olarak ülkemizin diğer illerine, hatta daha sonra ülkeler arasında Güneş’in konumuna bağlı olarak tespit edilecek illerdeki ortaokul düzeyindeki öğrencilerin bilgiyi uluslararası düzeyde paylaşarak ortak bir amaç etrafında birleşmeleri tasarlanmaktadır.