HAZIRLAYAN: TOLGA MERDOĞLU

 KGF NEDİR?

KGF, teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere kefil olur. KGF, KOBİ’lerin finansmana erişimine destek olur.


KREDİ GARANTİ FONU (KGF) KEFALET DESTEĞİ

1-) Kredi Garanti Fonu (KGF) Nedir ve Fonksiyonları Nelerdir?

KGF, 14 Temmuz 1993 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruluş organizasyonunu tamamlayarak ilk kefaletini 1994 yılında verip aktif olarak faaliyetine başlamıştır.

KGF, kurumsal bir kefalet kuruluşu olarak teminat yetersizliği nedeniyle bankaların kredi imkânlarından yeterince yararlanamayan KOBİ’lere “müteselsil kefil” olmak suretiyle krediye erişimlerini sağlamaktadır.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında, kredi değerliliği bakımından teminat yetersizliği içinde olan KOBİ’lere, çiftçilere, esnaf ve sanatkârlar ile serbest meslek mensuplarına her türlü krediler için kefalet vermek suretiyle bunların finansmana erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla kurulmuş ve bu amacı doğrultusunda vergi ve harçlardan muaf tutulmuştur.

Ana ortakları %33’er payla TOBB ve KOSGEB olan KGF ayrıca TESK, TOSYÖV ve MEKSA gibi sembolik ortaklar ve her biri %1,75’er pay sahibi olan 19 kamu ve özel bankanın toplamda 240 milyon TL tutarındaki sermayesi ile faaliyette bulunmaktadır.

KGF bir kefalet kuruluşudur. Kredi vermemektedir. Ancak, KOBİ’ler lehine kefil olmak suretiyle kredinin kullanımı kolaylaştırmaktadır.

KGF, bireysel krediler, tüketici kredileri ve çek karnesi kredisi ile şirket kredi kartları hariç, işletmelerin ihtiyaç duydukları işletme ve yatırım finansmanı için her türlü nakdi ve gayrinakdi kredilere kefalet vermektedir.

2-) Limitler ve Talep Edilen Teminatlar

KGF sisteminde hâlihazırda KOBİ’ler için kefalet üst limiti 1 Milyon TL, ilgili KOBİ’nin doğrudan ya da dolaylı olarak risk grubu oluşturduğu işletmeler için ise kefalet üst limiti 1,5 Milyon TL olarak belirlenmiştir. Bu noktada KFD, kredi riskinin en çok %80’ine kadar kefalet vermektedir.

KGF bankaların teminat olarak kabul etmediği arsa tapulu gayrimenkul, makine, marka, maden ruhsatı, taşıt, büyük/küçükbaş hayvan gibi değerleri de kefalete sayarak, bankaların kredilendirmediği işletmelere kefil olabilmektedir.

3-) Başvuru Süreci

KGF teminatından yararlanabilmek için öncelikle KGF ile çalışan bankalara KGF kefaletinden yararlanmak istenildiğini bildiren talebin iletilmesi ve talep dosyasının KGF’ye gönderilmesine muvafakat verilmesi gerekmektedir. İlgili banka tarafından kredi başvurusunun uygun bulunması halinde KGF’ye iletilen kefalet talepleri yaklaşık 2 hafta içerisinde sonuçlandırılmaktadır.

4-) Ücret ve Komisyonlar

KGF tarafından alınan ücret ve komisyonlar üç başlık altında toplanmaktadır;

a-) Dosya İnceleme Ücreti;

 5 Milyon TL ciro altındaki firmalar için; 250 TL,

 5 Milyon TL ciro üzerindeki tek firmalar için; 350 TL,

 5 Milyon TL ciro üzerindeki grup firmaları için; 650 TL

b-) Kullandırdım (Tahsis) Ücreti; 300 TL

c-) Komisyon ( Yıllık olarak tahsil edilir, kredinin vadesi1 yılı aşması durumunda kalan risk üzerinden tekrar fiyatlanarak tahsil yoluna gidilir. Ancak, kredinin vadesinin 1 yıldan az olması durumunda ise fiyatlama gözden geçirilir.)

 Nakit krediler için; % 2

 Gayri nakdi krediler ( Geçici, Kesin Teminat Mektupları ) için; % 1

 Gayri nakdi krediler ( Bayilik ve Mal Alım Konulu Teminat Mektupları ) için; % 2

5-) KGF’ye İletilen Başvuruların Değerlendirme Kıstasları

 Talep, kredilendirme ilkelerine uygun ancak teminat yetersizliği nedeniyle krediye erişim güçlüğü içinde olmalıdır.

 “Kârlı”, “gerçekleştirilebilir” ve “sürdürülebilir” olmalıdır.

 Projeyi yürütecek yönetim kadrosu proje becerisi ve mesleki deneyime sahip olmalıdır.

 İstihdam artışı sağlamalı ve istihdamı korumalıdır.

 “Kabul edilebilir” risklere sahip olmalıdır.

 Çevreye karşı duyarlı ve saygılı olmalıdır.

6-) Kefalet Desteği Sağlanan Kredi Türleri

İşletme ihtiyacına dönük her türlü kredi için kefalet verilmekte olup, kredi türü konusunda bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu uzun vadeli bir yatırım kredisi olabileceği gibi, borçlu cari hesap şeklinde nakdi bir kredi ya da akreditif ve teminat mektubu gibi gayri nakdi bir kredi de olabilir. Söz konusu kredi türleri;

 Yeni İş Kurma,

  Mevcut Tesisin Genişletilmesi,

 Hammadde Temini,

 Yeni Teknoloji Kullanımı,

 Yeni İş Yerine Taşınma,

 Nakit Sıkıntısını Giderme,

 İhracatın Finansmanı,

 İthalatın Finansmanı,

 Teminat Mektubu Amaçlı Krediler,

 Finansal Kiralama,

 KOBİ’lerin Kullandığı Diğer Nakdi ve Gayrinakdi Krediler

KGF Kefaleti Başvuru Mercii

 Kredi Garanti Fonu Şubeleri

 İlgili Bankalar