HALEF SELEF FARKI


Bİr önceki ekonomiden sorumlu bakan Ali Babacan, hatırlanacağı üzere ekonomide tüketimi kısmak için kredi kartı taksitlerinde, limitlerinde ve daha bir çok tüketim kalemini ilgilendiren enstrumanda kısıtlamaya gitmişti.

Son yıllarda ekoniminin iyice daralması, piyasadaki savaş çıkabilir endişesi yatırımları ve tüketimi iyice kendisinden uzaklaştırmış durumda.

Cumhurbaşkanı ve hükümet üyelerinden art arda ekonomi ile ilgili açıklamalar geliyor.

Cumhurbaşkanı yatırımcılara mesaj göndererek, türkiye dünyanın en güvenli yatırım ülkesidir. gece darbe bile olsa sabah işler tıkır tıkır yürür diyerek 15 temmuza atıfta bulundu.

Başbakan Yıldırım ise, türkiyenin ekonomik olarak bir çok gelişmiş ülke ekonomisinden daha güçlü ve dimdik ayakta olduğu mesajını verdi.

Son olarak ekonomi bakanı Nihat Zeynekçi ise MB seslenerek, Tüketimi teşvik edici önlemler alın uyarısında bulundu.

"Merkez Bankamızın tüketim kanallarındaki, tüketim boyutundaki aşırı tedbirli yapıyı değiştirecek, tüketimi teşvik edecek, destekleyecek adımlar atmasını sonuna kadar destekliyoruz." dedi.

"ASLA TAVİZ YOK"

Bütçe ve mali disiplinden asla taviz vermeyeceklerini, cari açığı artırıcı hiçbir şekilde hiçbir adıma müsaade etmeyeceklerine dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

"Ama ekonominin canlanması için bizim sloganımız şuydu 65. Hükümet olarak: İlla ki sanayi üretimini, üretimi artırmak ve bunu da kesinlikle özel sektör eliyle yapmak. Özel sektörü bu anlamda desteklemek için gerekli her türlü adımı atacağız diye 65. Hükümetimizin programına bunu koymuştuk. Atılan adımlara da bu anlamda, bu kapsamda ben anlamlı buluyorum ve sonuna kadar destekliyorum. Önümüzdeki günlerde genel kredi faizlerinin düşmesiyle ilgili, ucuzlaması ile ilgili Merkez Bankamızın atacağı daha adımlar olacağını, olduğunu muhtelif zamanlarda belirtmiştik. Merkez Bankamızın bu anlamda hareket kabiliyetini artırıcı, orada bir boşluk, alan yaratmakla ilgili hükumet olarak da reformlarda, kapsamlı aldığımız tedbirlerde gerek enflasyonu düşürücü tedbirler alma yönünde de kararlı adımlarımızı devam ettireceğiz. Onun için Merkez Bankamızın bu yöndeki adımlarını destekliyoruz."

"Cari açık bizim işimiz"

Bakan Zeybekci, cari açığın düşmesine ilişkin bir soruya da 2017, 2018 ve 2019'u kapsayan orta vadeli programda, 2017'de kamu yatırımlarında artış yaşanacağını bu nedenle 2017'yi 1,9 olarak öngördüklerini, 2018'de bunu 1,6, ondan sonra tekrar 1'e yakın noktalara doğru çekme kararlılığını sürdüreceklerini ifade etti. Zeybekci, "Cari açıkta son derece başarılıyız. Çünkü yüzde 9'lardan buraya geldik. Turizm gelirlerimizde, hizmet gelirlerimizde çok beklenmedik düşüşler yaşadık. Tamam ithalat da düştü, ihracat da düştü ama turizm gelirleri çok daha fazla düştü. Gelirlerimizde böyle bir düşme olmasına rağmen enerji fiyatları 2016 yılında 2015'teki baza göre hemen hemen eşit devam etmesine rağmen, dengede devam etmesine rağmen cari açığımızda düşürmeyi başardık." ifadelerini kullandı.

Asgari ücret

Sendikaların asgari ücreti bin 600 lira olarak istemesiyle ilgili soruya ise Zeybekci, "Sendikalarımız tabii bunu talep edebilir. Bunda bir mahsur da yok, istemenin bir sonu yok ama ekonominin realitelerini de unutmamak lazım. Bir taraftan zeytini silkelerken dikkat etmek lazım, dalını budağını kırmamak lazım ki seneye zeytin verebilsin, alanı da korumak lazım. O anlamda şimdi Türk ekonomisi olarak bizim Türkiye olarak dikkat etmemiz gereken şey şu. Milli gelirine oranla dünyada en yüksek asgari ücret olan bir ülkedeyiz. Bundan şikayet etmek için söylemiyorum ama buna da dikkat etmemiz lazım. İstemenin sonu yok." yanıtını verdi.

brthaber.com