Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda domates-biber diyoruz, bu ağırıma gidiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon hedeflerini yakalayamamanın en önemli sebebi gıda fiyatları olduğuna dikkat çekti ve "Enflasyon rakamları açıklandığı zaman, domates, biber bunlar söylendiği zaman gerçekten ağırıma gidiyor. Olmaz. Bunu aşacağız" diye konuştu.

Erdoğan, Aşık Veysel'in dizelerini okuyarak, “Sadık yarımız olan toprağa hak ettiği değeri vermezsek, topyekun insanlığın geleceğini tehdit altına sokmuş oluruz. Toprağa sırtını dönen insan en büyük ihaneti kendisine yapmış olur. Çünkü Rabbim bizlere topraktan yaratıldığımızı ve yine toprağa döneceğimizi haber veriyor” diye konuştu.

“Topraklarımız var ama doğru planlama yaparak değerlendiremiyoruz. Meralarımız var ama et fiyatları almış başını gidiyor, ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Bu kabul edilebilir bir manzara değildir. Özellikle topraklarımız noktasında, şu azotlu gübreyle topraklarımızı mahvettik. Doğallıktan uzak, tüm hastalıkların temelinde de o gübreleme yatıyor."

"Doğal gübreye dönerken de yapmamız gereken işlerin başında bana göre hani bu 'çöp atıkları' diyoruz ya bunları biz kompost gübreye çevirmek suretiyle gübrelemede rahatlıkla kullanabiliriz. Şu anda sadece 30 büyükşehir belediyesi bu konularla ilgili adımını atsa, kompost gübre üretimini hızlandırsa buradan çok büyük nimet elde ederiz” diye konuştu.

“Enflasyon hedeflerimize ulaşamamamızın en önemli sebebi gıda fiyatlarıdır. Enflasyon rakamları açıklandığı zaman, domates, biber bunlar söylendiği zaman gerçekten ağırıma gidiyor. Biz bu noktada domatesten, biberden dolayı enflasyonda olumsuz etkilenmememiz gerekir. Bu topraklar, bu kadar verimli, bereketli olacak ve biz hâlâ enflasyonda domates, biber, bunların fiyatından dolayı enflasyonda sıkıntı yaşayacağız. Olmaz. Bunu aşacağız."

 

Şimdi bu sözlerden enflasyonun gerçek sebebinin Barış Mançonun dediği gibi “ bir anda bütün dünyamızı karartan! Domates, biber, patlıcan olduğunu anlıyoruz.

Bu sebzeleri o sadık yârimiz olan kara topraktan alıp, HAL'e ve oralardan da marketlere götürdüğünüz süreçte neler oluyor neler. Asıl maliyetler oralarda ortaya çıkıyor.

Kredi faiz oranları

Petrol fiyatları

Nakliye ücretleri

Her yıl artan işçilik maliyetleri

Vergi yükü

TL/Döviz pariteleri

Yeni yapılan köprü ve otoyolların fahiş fiyatları..

İşte enflasyonun gerçek sebepleri bunlardır. Bir de bunlara iç piyasada tüketilemeyen ihracata giden mallar eklenince sizin içerde sebze fiyatlarınız artıveriyor.

Eğer enflasyonu sebze fiyatları veya toptancı bir yaklaşımla gıda fiyatları üzerinden düşürmeyi hedefliyorsak, nakliye maliyetlerini, pazarlama maliyetlerini ve vergi yükünü azaltmayı deneyelim.

Enflasyonun gerçek sebebi kapitalist anlayışlardır. Üretim temelli ekopolitikler enflasyonu körüklemez, azaltır.

Yerinde, memleketinde kal ve yaşa sosyopolitik yaklaşımı enflasyonu toprağın altına gömer. Ama bugün üç büyük şehre ve hatta şimdi iki büyük daha eklendi beş oldular, büyük bir yığılma yaşanıyor.

Devlet dar alanda, kısa mesafede, verdiği hizmeti daha ucuza getirip daha çok tahsilat yapmak için insanları karınca yuvaları gibi öbeklerde topluyor. Bu şehircilik anlayışı ile hem doğadan, hem doğallıktan uzaklaşıyoruz.

Özlemini duyduğumuz şey enflasyonun düşürmek için patlıcanla uğraşmak mıdır?

Azotlu gübreleri yıllardır bu ülkede kullandırıyoruz. Devlet eliyle vatandaşa, köylüye satıyoruz. Bunun önlemini almak için biraz geç kalmadık mı?

Bu yaklaşımların samimi olması için neticeye ulaştıracak stratejik planlamaları görmek gerekir. Aksi taktirde iç politik malzeme ve köfte harcı olmaktan öteye gitmez.

Gastro

Tolga Merdoğlu