Güncel

Erzurum'daki bu yolda aracını boşa alanlar hayretler içinde kalıyor

Erzurum'da Gizemli Yol'un başında kontağı kapatılan otomobiller, yokuş yukarı çıkıyor. Abdurrahman Gazi Türbesi'ne çıkan bu yolu merak eden vatandaşlar deneyimlemek için akın ediyor.

Erzurum'da, Palandöken Dağları'ndaki Abdurrahman Gazi Türbesi'ne çıkan yolda yer alan 200 metrelik 'gizemli yol' ilgi görüyor.

Belediye tarafından 'Gizemli yol başlangıcı' yazılı tabelanın yanındaki diğer tabelada ise '1- Aracı durdurunuz, 2- Vitesi boşa alınız, 3- Frenden ayağınızı çekiniz, 4- Denemeye başlayabilirsiniz' yazısı bulunuyor.

Aracı boşa aldınız, el frenini indirdiniz akabinde araba kendi kendine rampayı çıkmaya başlıyor. Arabalar boştayken düz ya da geri geri bu rampayı bir güzel çıkıyor! Her gün yüzlerce vatandaş Gizemli Yol'a gelip buraya test ediyor.

Bazı kişiler ise yola su dökerek ya da top bırakarak, eğimin ne tarafa doğru olduğunu çözmeye çalışıyor. Aynı arabada olduğu gibi su da, top da rampa yukarı doğru gidiyor.

Kocaeli'den Erzurum'a gelen baba-oğul; Ziya Gök ile oğlu Yusuf Gök, yolda su ve topla deney yaparak yolun göründüğü gibi yokuş yukarı olmadığını belirledi. Baba Gök, "Topu aşağı attığımızda bir müddet sonra yukarı doğru çıkıyor. Bir kaba da su koyunca yolun gözümüzün gördüğü gibi yokuş yukarı olmadığını rahatlıkla görebiliyoruz. Bu yolda aslında keramet değil göz yanılması var" dedi.

Kimi insanlar ise Abdurrahman Gazi'nin Palandöken Dağı eteklerindeki türbesine giderken yolda bulunduğu için türbenin hikmeti olduğuna inanıyor. Kimi vatandaş ise bunun bir göz yanılması olduğunu söylüyor.

ABD'deki Nevada Üniversitesi'nin Makine Mühendisliği Bölümü enerji sahası öğretim üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel, 2008 yılında, su terazisi ile yaptığı deneyden sonra "Manyetik bir alan ya da keramet söz konusu değil. Tamamen göz yanılması. Yokuş yukarı gibi gözüküyor; ama rampa aşağı bir yol" demişti.