Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Samsun’daki hayvan pazarlarında kurbanlıkların yüzde 80’i satıldı. Kurbanlık alanda bulunan kurbanlık deve, alıcıların dikkatini geçerken, 1 tonun üzerindeki ‘Vezir’ isimli boğa da alıcısını bekliyor.
İlkadım ilçesine kurulan Çatalarmut Hayvan Pazarı Satış Yeri, başta İlkadım ilçesinden olmak üzere çevre iller ve ilçelerden de yoğun bir talep görüyor. Bayrama sayılı günler kala pek çok satıcı, hayvan satışlarını tamamladığını belirtirken, kurbanlıkları henüz bitmeyen tüccarların satış yerlerinde ise sıkı pazarlıklar sürüyor. Büyükbaş kurbanlık fiyatlarının canlı kilo 15 - 17 TL, küçükbaş hayvanların ise 550 TL ile bin 200 TL arasında değişen fiyatlarda satışını yapan besiciler, hallerinden bir hayli memnun gözüktü.
Besiciler ellerindeki kurbanlık hayvanların yüzde 80’ini sattıklarını belirterek kurbanlık alacak vatandaşları da acele etmeleri konusunda uyardı. Elinde sadece birkaç tane kurbanlığın kaldığını belirten hayvan satıcıları, “Bu sene 10 gün kala hayvanlarımızı bitirdik. Her seneki müşterilerimiz geldiler, bizden aldılar. Geçen sene sattığımız fiyatlara hayvan aldık. Bu sene hayvan başına bin - bin 500 TL arasında değişen zamlar oldu. Ama yinede müşterilerimiz ile anlaştık. Bu seneki küçükbaş hayvanlar 550 TL’den bin 200 TL’ye kadar var. Büyükbaşlarda ise geçen sene 5 bin 500 TL olan hayvanlar bu sene 6 bin - 6 bin 500 TL arasında değişiyor. Fiyatların nedeni ise içerde fazla kurbanlıklar olmadığından, pazarda malların pahalı olduğundan dolayı oldu” dediler.
Ellerinde kalacak kurbanlıkları Et ve Süt Kurumu’na vermeyeceklerini söyleyen besiciler, “Şu anda Et ve Süt Kurumu’nun göstermiş olduğu fiyatlar bize cazip gelmiyor. Biz hayvanlarımızı alırken pahalı aldık. Et ve Süt Kurumu bugün 24-25 TL’ye hayvan kesiyor, bize 45-50 günlük çek veriyor. Elimizde mal kalırsa Et ve Süt Kurumu’na mal vermem. Benim hayvanımı kesiyor, sonra bana 45-50 günlük çek veriyor. Kurbanlığımın değeri 30 TL, Et ve Süt Kurumu bu hayvanımız 22-23 TL’ye kesecek. O zaman da ben zarar edeceğim” diye konuştular.
VEZİR’İN DEĞERİ 20 BİN TL
Samsun’un İlkadım ilçesinde 1 ton ağırlığındaki simental cinsi ‘Vezir’ isimli boğa, 20 bin liraya satışa çıkarıldı. Çatalarmut Hayvan Pazar Satış Yeri’nde kurbanlıklarını satışa çıkaran Kenan Geçer isimli besici elindeki simental cinsi ‘Vezir’ isimli boğasına alıcı arıyor. Geçer, boğasının bu kurbanda satılmadığı takdirde önümüzdeki sene de satışa çıkaracaklarını söyledi. Pazarlarda satışların iyi olduğunu belirten boğanın sahibi Geçer, “Şu anda kaliteli mal alan müşteri piyasaya çıkmadı. Biz o kaliteli müşterimizi bekliyoruz. Çünkü bizim hayvanlarımız süper hayvanlar. Kuru besi ile besliyoruz. Kurban Bayramı’ndan sonra kalan hayvanlarımızı biz tekrar ahıra atacağız. Ondan sonra da kesime vereceğiz. Bu boğamız kalırsa bir dahaki yıla Türkiye genelinde şampiyon olarak tekrar sokmak istiyorum” şeklinde konuştu.
25 BİN TL’YE KURBANLIK DEVE
Kurban pazarına bulunan deve, alıcıların ilgi odağı oldu. Kurbanlık devenin satıcısı Ali Türkel, Tekkeköy ilçesinden getirdiği deveyi 25 bin TL’ye satışa çıkarttığını, hatta yanında da 5 bin TL değerinde de tosun hediye edeceğini söyledi. Besici Türkel, “Elimizde 4-5 deve vardı, şu anda 1 tane kaldı. Bu hisse olduğunda 9 hisse kadar oluyor. Buna biz şu anda 25 bin TL istiyoruz ve yanında da 5 bin TL değerinde de tosun hediye ediyoruz. Buna çok heves eden var ama maddiyattan dolayı milletimiz biraz sıkıntılı” açıklamasında bulundu.