Samsun’da, nüfus mübadelesinin 93. yıl dönümü anısına denize karanfil bırakıldı.
Samsun Mübadele Derneği üyeleri, mübadelenin 93. yıl dönümü dolayısıyla Tütün İskelesi’nde bir program düzenledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programda konuşma yapan Samsun Mübadele Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Olcay Kınay Yanık, "Bugün, 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti ve Yunan hükümeti arasında, Türkiye’deki yerleşik Rum Ortodokslarla Yunanistan’da yerleşik Türk Müslümanların zorunlu göçünü öngören mübadele sözleşmesinin imzalandığı ve bu göçün başlatıldığı gün. Buraya 93 yıl önce 1. kuşak mübadillerimizin, dedelerimizin, atalarımızın geldiği ayak bastığı gün. Biz de bu gün burada onların torunları olarak onları anmak için toplandık. Orada bıraktıklarımızın ve birinci kuşak mübadillerin anısına denize karanfil bırakacağız. Buraya her yıl gelen ve bizi yalnız bırakmayanlara sonsuz teşekkür ediyoruz" dedi.
“VİZE DUVARININ KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”
Mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etmelerine uzun yıllar izin verilmediğini ifade eden Yanık, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulanması ve vize alırken çekilen sıkıntılar düş kırıklığı oluşturuyor. AB yöneticilerinden, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinden iki halk arasında örülen vize duvarının kaldırılmasını talep ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olan mübadiller de, Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadiller gibi aile büyüklerinin doğdukları toprakları vizesiz olarak ziyaret etmek istiyor" diye konuştu.
“MİLYONLARCA İNSAN CANINI KURTARMAK İÇİN ÜLKESİNİ TERK EDİYOR”
Orta Doğu’daki savaşlar ve çatışmalar nedeni ile insanlığın binlerce yıllık mirasının yok edildiğini dile getiren Yanık, "Suriye’de Irak’ta 100 binlerce insan yaşamını yitirdi. Bu acımasız savaş bütün hızıyla sürüyor. Milyonlarca insan canını kurtarmak için ülkesini terk ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verdiği rakamlara göre 2015 Aralık ayı itibariyle Suriye’yi ter edenlerin sayısı 4 milyon 390 bin 439 kişiye ulaştı. Türkiye’de kayıtlı mülteci sayısı 2 milyon 400 bin kişi. Emperyalist çıkarlar uğruna sürdürülen, 100 binlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanın ülkelerini terk etmelerine neden olan bu savaşları çıkaranları, destekleyenleri ve sessiz kalanları şiddetle kınıyoruz" şeklinde konuştu.
Basın açıklaması ve denize karanfil bırakmasının ardından mübadiller hep birlikte “Vardar Ovası” türküsünü okudu.