Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlattığı istiklal ve istikbal mücadelesinin 98. yılı dolayısıyla kentte, "Gençlik ve Bayrak Yürüyüşü" düzenlendi. 1919 metre uzunluğundaki Türk bayrağı, öğrenciler ve vatandaşlar tarafından Samsun sokaklarında taşındı.

Atakum ilçesindeki Çobanlı İskelesi'nden Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın katılımıyla başlayan "Gençlik ve Bayrak Yürüyüşü" boyunca öğrenciler ve vatandaşlar çeşitli marşları seslendirdi. Çevrede bulunan vatandaşlar da ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak, yürüyüşü yapanlara destek verdi.

Yürüyüşün ardından Gençlik Merkezi önünde düzenlenen törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye için 19 Mayıs'ın anlamının çok önemli olduğunu belirtti.

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlattığı istiklal ve istikbal mücadelesinin 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurulmasıyla sona erdiğini anlatan Kılıç, ülkenin 15 Temmuz'da bir hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın kararlı duruşları ve milletin de onlara olan desteği sayesinde Türkiye'de karanlık günlerin yaşanmasına müsaade edilmediğini vurgulayan Kılıç, "Tüm millet bir olduk. Ülkemizin karanlık günlere sevk edilmeye çalışıldığı o gecenin sabahında tüm dünyaya Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu haykırdık. Haklarımızı, hukuklarımızı savunduk. Şimdi bu ülkeye ihanet edenlerden bazılarının farklı yerlere kaçarak oralara sığındıklarını görüyoruz. Nereye kaçarsanız kaçın bu aziz millet, istiklal ve istikbal mücadelesini nasıl Samsun'dan başlattı ise ve 1923''te Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kurduysa, sizi de tarihin karanlık sayfalarına gömmeyi bilecektir." diye konuştu.

Bakan Kılıç'ın konuşmasının ardından, program havai fişek gösterileri ile sona erdi.

Yürüyüşe Vali İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.