Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, "Sümela Manastırı'nda tarihi bir restorasyon projesi gerçekleştiriliyor. Manastır, tarihinin en kötü durumundayken en iyi duruma getiriliyor." dedi.

Koçhan, Maçka'daki bir otelde düzenlediği 4 yıllık değerlendirme toplantısında, ilçede yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Maçka'nın önemli bir turizm merkezi olduğunu dile getiren Koçhan, şöyle konuştu:

"Maçka, turizm konusunda önemli bir ilçe ancak turizmden hak ettiği payı alamıyor. Sümela Manastırı'nda tarihi bir restorasyon projesi gerçekleştiriliyor. Manastır, tarihinin en kötü durumundayken en iyi duruma getiriliyor. Büyük kaya düşmeleri oluyor. Çalışmalar son hızı ile devam ederken şu anda 2. etap çalışmaları bitmiş durumda. İçerisinde buz kütleleri vardı. Girişteki kapının önünde büyük bir kaya var, o taş düşmesi riski durdurulduktan sonra manastırın yarısı turizme açılacak. Bunun da tahminen Mayıs 2018'de tamamlanması planlanıyor."

Koçhan, Sümela Manastırı'nın alt kısmındaki Aya Varvara Manastırı ile ilgili de değerlendirmede bulundu.

Aya Varvara Manastırı'nı herkesin gezmesini tavsiye eden Koçhan, "Aya Varvara'nın bulunduğu alan, Sümela Manastırı'nın net olarak görüldüğü bir nokta. Ayrıca seyir teraslarının yapımı da devam ediyor." diye kouştu.

Koçhan, Sümela'ya teleferik yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

- "Yazın vatandaşların akın edeceği bir alan olacak"

İlçedeki NATO üsleri ile ilgili de değerlendirmede bulunan Koçhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maçka'daki NATO üslerini eğlence mekanları yapmalıyız. Yüzüklerin Efendisi filmindeki Hobbit evleri gibi alanlar yapılabilir. Mevcut binaları hiç bozmayacağız. Güzel bir paintball alanı yapacağız. Önemli bir macera alanı olacak. Sümela'ya gezmeye gelen turistler eğlenmek için bu alana gelebilecek. Eğlence de bir turizmdir. Projeyi tamamladığımızda yazın vatandaşların akın edeceği bir alan olacak."

Toplantıya, AK Parti İlçe Başkanı Sedat Kongur, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.