Yıllardır birlikte trikoculuk mesleğiyle uğraşan Ahmet ve Ayşe Kurt çifti, trikocu atölyelerinin bir bir kapandıklarını söylediler.
Büyük markalara direnmeye çalışan triko atölyeleri artık bitme noktasında. Geçmişte insanların uğrak mekanlarından olan trikoculara artık fazla insan uğramıyor. Büyük markalara karşı direnemeyen triko atölyeleri tek tek kepenk kapatıyor. Samsun’da uzun zamandan beri atölyelerinde triko yapan Ahmet ve Ayşe Kurt çifti dayanışma içinde zamanın şartlarına direnmeye çalışıyor.
AHMET KURT: “İNSANLAR MARKALARI TERCİH EDİYOR”
Mesleğe 40 yıl önce başladığını ifade eden Ahmet Kurt, "30 yıldan beri de kendi atölyemde eşimle birlikte çalışıyorum. Geçmişte işlerimiz çok iyiydi. O zamanlar çok fazla trikocu vardı. Fakat şimdi sayımız bir elin parmaklarını geçmiyor. Tabi bu duruma gelmemizde büyük hazır giyim firmaları etkili oldu. Bizim onlarla bu şartlarda mücadele etmemiz zor fakat kalite olarak bizi yakalayamazlar. Bizim yaptığımız bir ürünü insanlar on yıl yirmi yıl giyiyor. Arada ufak tefek tahribatlar oluşunca da yine bize getiriyorlar. Her ne kadar bizim yaptığımız ürünler kaliteli ve ucuz da olsa insanlar yine de markaları tercih ediyor. Bizim de doğal olarak işlerimiz düşüyor. Bu nedenle bu gün baktığınızda trikocu atölyeleri bitme noktasında" dedi.
“YARDIMLAŞARAK ÇALIŞIYORUZ”
Trikoculuk da maliyetlerin çok fazla olduğunu dile getiren Ahmet Kurt, "Önceden 7-8 eleman çalıştırırken bu gün bir eleman çalıştırmakta zorlanıyoruz. İşçinin yapacağını biz yapmaya çalışıyoruz. Samsun’da bir kaç kişi kaldık. Eşimle birlikte çalışıyoruz. Bu işi yapan arkadaşlarımızın birçoğu da eşiyle birlikte bu işi yürütmeye çalışıyor. Başka türlü bu işi sürdürmek zor. Eşimle sürekli dükkanda çalıştığımız için eve gidince ben de eşime yardımcı olmaya çalışıyorum. Yardımlaşarak çalışıyoruz. Bazen çalışırken birbirimize çıkıştığımız zamanlar oluyor ama o da işin stresinden oluyor. Kışın işlerimiz biraz daha iyi oluyor ama yazın işler çok durgun oluyor. Ama yine de şükürler olsun geçimimizi sağlıyoruz" diye konuştu.
AYŞE KURT: “HEM EV HEM DÜKKAN ZOR OLUYOR”
Evlenmeden önce de konfeksiyon işlerinde çalıştığını söyleyen, Ayşe Kurt, "Evlendikten sonra da eşimle birlikte bu işe devam ettim. Fazla getirisi olmasa da bu işe alışınca başka iş yapamıyorsunuz. Hem ev hem dükkan zor oluyor ama ne yapalım çalışıyoruz. Kadın da her şeyi hesap etmeli. Buradan akşam eve gidince ev işi başlıyor. Tabi eşim de bana yardımcı oluyor. Bir oğlum var onu da evlendirirsem biraz daha rahat çalışırım diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.