Trabzon'da, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinin (UMKE) gerçekleştirdiği tatbikat gerçeğini aratmadı.

Tatbikata Trabzon, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin'den katılan 64 UMKE görevlisi, senaryo gereği ilk olarak Pazarkapı Mahallesi'nde deprem nedeniyle yıkılan binada mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için çalışma yaptı.

Bölgeye gelen UMKE, AFAD ve itfaiye ekipleri öncelikle yaralılarının yerini tespit etti.

Bina içerisinde sıkışanların bulundukları yerden çıkarılması için çaba sarf eden ekipler, yaralıları sedye ile ambulanslara taşıyarak hastaneye sevk edilmelerini sağladı.

Kesici ve delici malzemeler yardımıyla yapılan çalışmalar, drone kullanılarak da havadan takip edildi.

Ekipler, aynı bölgede başka bina içerisinde insanların kimyasal zehirlenme yaşadığı ihbarı üzerine güvenlik çemberi oluşturdu.

Kimyasal maddeye dayanıklı özel kıyafetler giyindikleri görülen ekipler, zehirlenen kişileri binadan dışarıya çıkarttı.

Bu kişiler, özel sıvı ile yıkandıktan ve radyasyon ölçümü yapıldıktan sonra ambulanslarla hastaneye yönlendirildi.

Trabzon Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, tatbikatların ekiplerin her an hazır olabilmesi için büyük önem taşıdığını söyledi.

Amaçlarının doğal ve doğal olmayan afet durumunda hızlı ve etkili kurtarma gerçekleştirebilmek olduğunu vurgulayan Yılmaz, bunu sağlayabilmek için de mutlaka prova yapılması gerektiğini belirtti.

Yılmaz, tatbikatta görülen eksikliklerin rapor haline getirileceğini anlatarak, bu eksikliklerin bir sonraki tatbikatta yaşanmaması için tedbir alınacağını sözlerine ekledi.