Samsunlu bir genç kızın sosyal paylaşım sitesinden paylaştığı iddia edilen vahşet fotoğrafları hayvan savunucularını ayağa kaldırdı.
Samsun’da G.S. isimli bir bayanın, kendisine ait bir sosyal paylaşım sitesinden pitbull cinsi köpeğinin kedilere ve köpeklere zarar verdiği fotoğraflarını yayınlaması iddiası hayvan hakları koruyucularını ve savunucularını ayağa kaldırdı.
Hayvanseverlerin araştırmaları sonucunda bayanın profilinde yaptıkları incelemede birçok hayvan dövüş videosu ve resimlerini paylaşması çok sayıda vatandaşın duruma tepki göstermesine neden oldu. Hayvan hakları dernekleri konu hakkında harekete geçerken, ilgili kurumlara şikayette bulundu ve change.org sitesinde imza kampanyası başlattı.
Yaptığı yer bildirimleri ile Samsun İlkadım ilçesi İlyasköy Mahallesi yakınlarında yaşadığı tespit edilen G.S. isimli bayanın instagram hesabında paylaştığı ve kendisinin beslediği iddia edilen pitbull ırkı köpeğin ağzında ölü bir kedi olması ve başka köpeklerle kavga ettiği fotoğrafları paylaşması sonrasında hayvan savunucuları dernekleri olay hakkında açıklamada bulundu.
“SUÇ HAYVANDA DEĞİL, O HAYVANI YETİŞTİREN SAHİPLERİNİNDİR”
Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Rehabilitasyon ve Eğitim Derneği (SOHAYKO) Başkanı E. Yasin Yılmaz, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"SOHAYKO olarak görüntüleri tespit ettiğimiz andan itibaren gerekli yere başvurularımızı yaptık. Hayvan hakları savunucuları change org’da bu kişinin cezalandırılması için imza kampanyası başlattı. Ancak şahıs tepkilerin ardından sosyal paylaşım sitelerindeki hesabını kapattı. Neyse profilleri açıkken çekilen resimleri biz arşivlemiştik. Bu tip haberlerde pitbull köpeğinin olması insanları endişelendirmesin. Bu tip davranışları bir Alman çoban köpeği, Rottwiler hatta bir golden bile yapabilir. Burada suç asla o hayvanın değildir. O hayvanı yetiştirip büyüten hayvan sahiplerindedir. Bugün bir kediye bu şiddeti uygulayan zihniyetin yarın ufak bir çocuğa veya yetişkin birine aynı şiddeti köpeği üzerinden uygulamayacağına kimse inanmaz. Bu şiddet içerikli resimler hayvanseverlerin ruhunda derin yara açtı.”
"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"
Hayvanlara yapılan zulüm nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu olayı yapan şahısların uygun ortam ve koşulların oluşması halinde bu yıkıcı şiddet içeren dürtülerini insanlar üzerinden karşılamalarının olası bir davranış olduğunu her defasında dile getiriyoruz. Bununla birlikte şiddet uygulanan varlığın hayvan olması şiddet davranışının yıkıcılığını ve bu gibi materyalleri izleyen çocuk ve yetişkin bireyler üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldıracağı da bir gerçektir. Bu tür davranışların temelde şiddet davranışını makul, kabul edilebilir kılıp normal bir olgu olarak kabul edilmesi gibi toplumun ve bireylerin vicdani gelişimi açısından uzun süreçte şiddet dolu bir toplum oluşmasına zemin hazırladığı öngörülebilir bir gerçektir. Bahse konu resimler 5199 sayılı kanunun ilgili maddelerince cezalandırılması gereken bir davranıştır. Samsun Orman Su Bölge Müdürlüğü’ne gerekli şikayetlerimizi mail aracılığı ile yolladık. Biran önce bu şahısların bulunması ve cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız. Görsel hakkında gerekli şikayetlerimizi yaptık, takibini yapacağız."
Konu üzerine, Change.org internet sitesinde Adalet Bakanlığı ve Samsun Emniyet Müdürlüğüne gönderilmek üzere “Samsun’da hayvan istismarı ve katliamına sessiz kalma” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı.