Sultanbeyli Belediyesi Kanun üstüne kanun yazıyor

İstanbul’da büyükşehir belediyesi Akpartili,

Sultanbeyli’de İlçe Belediyesi Akpartili.

6306 SAYILI “AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN” Ak parti ve özellikle de Sayın Erdoğan’ın çabalarıyla hazırlanıp, 2012 yılında meclisten geçmiş bir kanundur.

Bu Kanunun amacı; “afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemek” olarak nakşedilmiştir.

USULSÜZ HARÇ TAHSİLATI

Şimdi AK partili Sultanbeyli belediyesi 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasına muhalefet ederek, harç muafiyetlerini uygulamayıp vatandaştan usulsüz ücret tahsili yapıyor.

400-500 m² lik küçük binalardan yasal dayanağı olmayan 40-50 bin TL gibi bedelleri borç olarak tahakkuk ettiriyor. Bu da yetmiyormuş gibi tüm işlemlerinizi durdurarak mağduriyetler oluşturuyor.

Sultanbeyli sakinleri tüm bu uygulamalardan rahatsız ve şikâyetçi. Belediyenin hukuk tanımaz keyfi uygulamaları ile oluşturduğu mağduriyetlerin ve tahsil ettiği haksız meblağların peşine düşeceğini ifade ediyor.

Deprem riskli yapıların yenilenmesi için süreci hızlandırmak adına çıkarılan kanun, belediye yetkilileri tarafından sekteye uğratılıyor. Riskli olarak tespit edilmiş yapıların yıkım ruhsatı için yüksek miktarlarda ücretler talep ediliyor, eğer bu ücretleri ödemezseniz belediye işlemlerinizi yapmıyor, süreci durduruyor.

İtiraz eden vatandaşlar belediyenin yaptırım gücü baskısına maruz bırakılıyor. Bu hukuksuzluğa dur diyen çıkmaması vatandaşı üzüyor.

Haklarında kaçak yapıyı yıkmamaktan dolayı soruşturma açılmış olan belediye yetkililerin, kanun önünde “riskli yapı olarak tespit edilmiş yapıların” yıkımını engelleyerek ne yapmaya çalıştığı merak ediliyor?

OLMAYAN İFRAZ ÜCRETLERİNİN TAHSİLİ

Ayrıca yine bu AK partili Sultanbeyli belediyesi yasal olarak hiçbir dayanağı olmadan parsel ifraz işlemleri üzerinden 25 bin TL’nin üzerinde ücret tahsil ediyor. Vatandaşa dayatılan bu kanunsuz işlemler karşısında adalet kör, sağır, dilsiz. Ak parti sessiz.

Aynı Büyükşehir’e bağlı, Aynı imar kanun ve yönetmeliklerine bağlı ve aynı meclisin yaptığı 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasına bağlı olan bir başka belediye Kadıköy Belediyesi Yıkım Ruhsatı ve İfraz işlemleri için herhangi bir harç veya ücret tahsil etmezken, Sultanbeyli belediyesinin yaptığı bu keyfi uygulama ile binlerce lira tahsil yoluna gitmesi herkesin dikkatini çekiyor.

İçişleri Bakanlığının ve Büyükşehir belediyesinin sistemi tıkayan ve yasal olmayan uygulamalarla mağduriyet yaratan Sultanbeyli Belediyesi ve yetkilileri hakkında ne tür girişimde bulunacağını, ayrıca kanuni dayanaktan yoksun tahakkuklar için iptal yoluna gidip gitmeyeceğini vatandaş merak ediyor.

Brthaber.com

Tolga Merdoğlu