Çevre Bakanı bir an önce kentsel dönüşüm hızlandırılmalı diyor

Belediyeler bir inşaat ruhsatını 6 ayda veriyor. Vatandaş şaşkın, müteahhitler şaşkın. Belediye personeli duyarsız ve hiç bir şey umrunda değilmiş gibi rahat.

Bakan projeleri belediyeler bize getirsin diyor, belediyeler duymuyor. Bakanlık 6306 sayılı kanunun işlemesi için gerekli adımları atmıyor. Evraklar, belediye-tapu ve kadastro arasında dolaştırılıyor. En erken Ruhsat alma süresi 6 ay

Bu durumda Sayın bakanın söyledikleri hayal oluyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Habertürk TV'de Aysun Torun'un sorularını yanıtladı. Deprem ile ilgili olarak çarpıcı mesajlar verdi.

"Türkiye topraklarının yüzde 42'si deprem riski altındadır.' diyen Özhaseki, şunları söyledi:

1999 sonrası yapılan binaların biraz sağlam olduğunu kabul ediyoruz. 1999'da yönetmelik değişikliği var. Yeni binalar biraz sağlam. 5 milyon civarında.

Özellikle en büyük risk İstanbul'da. 4 Fay kırığı var. Dördününde zamanı dolmuş.

 1999 öncesi 15 milyon stok var. Bunların en az yarısı riskli. Yani 6-7 miyon binanın yenilenmesi, sağlam hale gelmesi gerekli. Özellikle en büyük risk İstanbul'da. 4 Fay kırığı var. Dördününde zamanı dolmuş. Fay kırıklarının hepsi her an patlayabilir. Bilim adamlarının görüşü şu 2030'a kadar İstanbul'da büyük ihtimalle deprem olur. 2050 diyenler azınlıkta. Büyük çoğunluğu 2030'u işaret ediyor. Deprem kesin. 7 ile 7.5 arasında şiddeti olacak"

analiz haber TM

Çevre bakanlığı yapılara risklidir raporu istemekten vazgeçmelidir. Bunun yerine 99 yılından önce yapılan tüm yapılar riskli kabul edilmeli ve rissksiz olduğunu iddia edenlerden sağlam raporu istenmelidir. Böylece riskli yapı dönüşüm süreci en az 2.5 ay erkene alınmış olacak ve kamu ve özel sektörün iş yükü %10 azaltılmış olacaktır. Bu teklifi geçen yıl da yapmıştık ancak duyuramamıştık. Tekraren iletmiş olalım.