Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'a El Bab'taki Türk askerlerine yapılan saldırı soruldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Antalya'ya bulunan Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, katıldıkları Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Beşinci Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Fırat Kalkanı operayonunda Türk askerlerine yönelik hava saldırısıyla ilgili bir ilgilerinin olmadığını belirten Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, şunları söyledi:

BİZİM BU SALDIRIYLA BİR İLGİMİZ YOK, BU SURİYE'NİN SALDIRISI

"Havadan bir saldırıya maruz kalmış TSK. Fakat şu anda oradaki görüşler, biz Rusya olarak bununla hiçbir ilgimiz yoktur. Bu Suriye'nin silahlı kuvvetleri tarafından yapılan bir saldırıdır. Biz orada terörizmle ve teröristlerle mücadeleye devam ediyoruz. “dedi.

***

Rusya Dışişleri bakanı eğer "Rusya’nın bu saldırıyla ilişkisi yok, bu saldırıyı Suriye Rejimi yaptı" diyorsa; O halde saldırının Rusya’nın işi olduğu kesinleşmiş demektir.

Çok alçakça yapılmış olan bu saldırıyı yapanları tümüyle kınıyor ve lanetliyoruz.

Suriye rejiminin attığı her adımdan, yediği her lokmadan önce Rusya’dan izin ve talimat alması gerektiğini dünya alem biliyorken Rusya’nın yaptığı açıklama “ saldırıyı kendilerinin yaptığını kabul etmek” anlamına geliyor.

Rusya 24 kasım 2015 de düşürülen rus uçağına karşı 24 kasım 2016 da 4 askerimizi uçakla şehit ederek cevabını vermiş oldu.

Diplomaside bu iş böyle algılanır. Demek ki diğer ihtimal olan provakasyon amaçlı ABD ve İsrail yapmış olabilir seçeneği ortadan kalktı.

Bizim hükümet Rusya ile tekrar bir gerilim yaşamamak için bu gerçeği dile getirmeyecektir ama biz basın olarak halkımızla bu konuyu paylaşmak istedik. Ayrıca eminiz ki Türkiye bu saldırıyı not etti ve dosyanın en üst bölümünde bekletiyor. Gerekli cevabın uygun zamanda verileceğinden hiç şüphe duymuyoruz.

Gastro analiz-Tolga Merdoğlu