Samsun’un Vezirköprü ilçesinde eski belediye başkanlarından merhum Abdullah Derici’ye ait 1903 yılında yapılan konak restore edilerek turizme kazandırılıyor.
15 yıllığına maliklerinden Vezirköprü Belediyesi tarafından bedelsiz kiralanan ve iç dekorasyonu düzenlenen konaktaki mevcut eşyalar sergilenerek otantik bir ortam oluşturulduğu, örnek bir Vezirköprü evi olarak turizme sunulacağı belirtildi. Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, konakla ilgili açıklamalarda bulundu. Edis konağın tarihi dokusuna zarar verilmeden aslına uygun restore edildiğini, yöresel ev eşyaların sergilendiğini ve otantik bir özellik kazandırıldığını belirtti. Konağın mimari yapısı hakkında da bilgi veren Başkan Edis, iki katlı konağın zemin katına hol, mutfak, sergi odası olarak, ikinci katta oturma odası, hol ve beş adet oda, hol mevcut olup ilçeye ait kilim, heybe, çanta, yöresel eşya ve dokumalarla düzenlendiğini, konağı tarihi bir "Vezirköprü Evi" olarak tanıtmak istediklerini ifade etti.
"İLÇEMİZDE TURİZM POTANSİYELİ VAR"
Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, doğal güzellikleriyle büyük bir potansiyeli olan ilçenin bu değerlerini turizme sunmak istediklerini belirten Edis, "Osmanlı şehri görüntüsündeki ilçenin tarihi dokusunu ve kültürel mirasını turizme kazandırmanın mutluluğu içindeyiz. Bu çerçevede, tarihi evler arasında bulunan ’Derici Konağı’ ilçenin sembolü haline gelecektir. Konak misafirlerini karşılamaya hazırdır. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra müze olarak değerlendirilecektir" dedi.