Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel ve sempozyumun denetim kurulunda bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlileri, Atakum Sanat Merkezi’nde başlayan sempozyum ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

                      TÜRKİYE’NİN İLK KENT ESTETİK SEMPOZYUMU SAMSUN’DA

   Türkiye’de ilk defa kent estetik sempozyumu düzenlendiğini söyleyen ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, “Geçen yıl şehrimizde kent estetik çalıştayı yaptık. Yaptığımız çalıştay Türkiye genelinde ses getirdi. Ve çalıştayda edindiğimiz tecrübeleri şehrimizde yaşatmaya başladık. Bunun üzerine Samsun’da daha geniş çaplı bir sempozyum yapalım dedik. Aylar önce başlayan çalışmalar sonucunda sempozyumu gerçekleştirmeye başladık. Bu tür uygulamalar şehirlerin çirkin görüntülerden kurtularak estetik görüntüler kazanmasını sağlıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizde estetik görünüme önem veriyoruz. Bu kapsamda ilk olarak Çiftlik Cadde AVM Projemizi ardından da Cumhuriyet Meydanı Modernleştirme Projemizi gösterebiliriz. İlerleyen zamanlarda bu tür çalışmalarımızı şehrin ihtiyacı olan her yere yansıtacağız. Sempozyum sonunda katılımcıların kent estetiği açısından ufuklarının genişleyeceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin bir çok ilinden sempozyuma katılanlara ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

   Şehirlerin estetik bir görünüm kazanması için bu tür sempozyumların büyük katkı sağladığını belirten OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Metin Eker, ”Samsun doğallık ve estetik olarak baktığımızda yeşiliyle, mavisiyle, doğasıyla, bitki örtüsüyle ve sahiliyle Türkiye’nin en şanslı şehirleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte hızla yapılaşan, büyüyen ve gelişen bir şehir. Bu büyümenin göstergelerinden birisi kente estetik açıdan yaklaşım göstermekti. Samsun Büyükşehir Belediyesi bu estetik yaklaşımı ciddi anlamda gerçekleştiriyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle son yıllarda yaptığı atılımlar gözlerden kaçmamalı. Ayrıca Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu bu çalışmaları yakından takip eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi de kent estetiği temasını merkeze aldı. Geçen yıl yapılan çalıştay çok başarılı olmuştu. Ancak 1 gün olması ve sınırlı olması sebebiyle yetersiz oldu. Bu yüzden daha kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiği düşüncesi doğdu. Bundan hareketle ulusal bazda bir sempozyum ortaya çıktı. Önümüzdeki yıllarda da uluslararası bir sempozyum yapılması planlanıyor” diyerek sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür etti.

                                        AFİŞ YARIŞMASINA YOĞUN KATILIM

     Sempozyum kapsamında afiş yarışması da gerçekleştirildiğini belirten Denetim Kurulu Üyesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Tomak, “Uluslararası Samsun Afiş Yarışması Türkiye’ de olduğu kadar dünyada da ilk kez gerçekleştirilen sosyal içerikli bir afiş yarışması oldu. 13’ü ulusal, 15’i uluslararası olmak üzere toplam 28 jüri üyesinin destek verdiği bir yarışma olmuştu. 22 Şubat -30 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen afiş yarışmasına 30 ülkeden toplam 925 eser ile katılım sağlandı. Jüri tarafından yapılan 4 günlük değerlendirme çalışmaları sonrasında ilk 100’e giren afişler belirlenerek sempozyum sırasında Sanat merkezi fuaye alanında sergilenmeye başladı. Ayrıca Uluslararası düzeyde düzenlenen serginin kataloğu Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak halkımıza kent estetiği ile ilgili bilgilendirmeler yapılacak” açıklamalarında bulundu.

                                       2 GÜN BOYUNCA 54 SUNUM YAPILACAK

    Yar. Doç. Dr. Ceren Pekşen de katılımın yoğun olmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Sempozyum kapsamında toplamda 44 sözlü sunum ve 20 poster sunumu gerçekleşecek. Fakültemizden Görsel İletişim – Tasarım, Seramik – Cam ve Resim bölümlerinden gönüllü 20 öğrencimiz organizasyonda gönüllü olarak düzenleme kurulu asistanları ile görev aldı. Kendilerine gönüllülük esasıyla verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Sempozyumun hazırlanması boyunca yoğun mesai harcayan tüm arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum” diye konuştu.