Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı kapanış toplantısı Ömer Halisdemir Toplantı Salonu’nda yapıldı. Mecliste konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2019 yılında 2018 yılı bütçesini uyguladıklarını söyleyerek, “Bakarsanız bütçemiz fazla vermiştir. Borçlanma limitimiz artmamıştır. SASKİ ve SAMULAŞ ile beraber 3.2 milyar TL ile devraldığımız belediye borçları, 3.1 milyar TL’ye düşmüştür” dedi. Başkan Demir, 2019 yılındaki performansın, geçmiş bakiyelere göre 400 milyon TL artıda olduğuna da işaret ederek şöyle devam etti:
BÜTÇE FAZLAMIZ VAR
“2020 yılı bütçemiz de fazla veriyor. Gider ve gelir kalemlerine baktığınızda görürsünüz. Şu anda ilk 10 ayda bütçe fazlamız 60 milyon TL. civarında. Gelir kalemlerinde ciddi artışlarımız var. Yeni gelir kalemleri de oluşturuyoruz. Bu yıl kırsal altyapıda, yollarda, suda yatırım yapmamıza rağmen toplam borcumuz 3.1 Milyar TL’ye düştü.”
2024’DE 1,5 MİLYAR BÜTÇE
2024 yılında belediye bütçesinin 1.5 milyar TL civarında olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Her attığımız adımın, her yaptığımız yatırımın ayrıca belediyeye gelir getirici yatırımlar olmasına da dikkat ediyoruz. Mesela otopark projelerini yaptığımızda gelirleri göreceğiz. Hem problemi çözeceğiz hem de belediyeye gelir elde etmiş olacağız. 2021 kent merkezi ve ilçelerimizde büyük performans göstereceğimiz bir yıl olacak. Şuanda projelerle ilgili bakanlıklarla ve kuruluşlarla görüşüyoruz. Projelerin büyük bölümünü de borçlanma yapmadan hayata geçirmenin peşindeyiz. Bu tamamen idari olarak önümüzde fırsat geçtiğinde hemen o yetkiyi kullanmak gerekiyor. Meclisten de o gücü istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm idari kadro olarak büyük bir gayret gösterdiklerini söyleyen Başkan Mustafa Demir, her kuruşu dikkatle harcadıklarını kaydetti. İsrafa düşmediklerinin altını çizen Başkan Demir, “80 milyonluk akıllı şehir yatırımını kasamızdan para çıkmadan yapacağız. SASKİ’de de Salıpazarı Barajı, 19 Mayıs Arıtma Tesisi, Çarşamba İçme Suyu Kanalizasyon Hattı, Terme ve Salıpazarı’nda arıtma tesisleri, yüksek kotlardaki mahallerinin tamamının su problemlerini gidermek için 600 milyonluk yatırım öngörüyoruz. Vezirköprü’de yüksek kattaki 25 mahallenin su sorununu çözmek için proje bitti, ihalesine hazırlanıyoruz. Bunları yaptıkça bütçe dengelerimize pozitif yansıyacak. Yani her yatırım, karşılığında bize kısa sürede ciddi dönüş sağlayacak” dedi.


ELEKTRİĞİMİZİ ÜRETECEĞİZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Enerji konusunda ilave 40 +40 megabaytlık proje geliştiriyoruz. Hem mahsuplaşacağız hem de Enerji Bakanlığına elektrik satacağız” diyerek şunları söyledi:
“İnşallah 2021 yılında yapım safhasına geçeceğiz. Su idaresine ödediğimiz elektrik faturası 12 ayda 70 milyon TL. yatırımı yapacağız ki SASKİ’nin yıllık karı en az 60 milyon TL olacak. 10 yılda 600 milyon TL. 20 yılda 1.2 milyar TL. Belediyenin de SAMULAŞ ile birlikte 20 milyon TL civarında geliri olacak. Salıpazarı Barajı’ndan elektrik elde etmek için gerekli izinleri alıyoruz. Elektriği satıp oradan da gelir elde edeceğiz. Belediye tesislerini iyileştiriyoruz. Anakent şirketimiz yıllık 6 milyon TL kara geçti. Kültür A.Ş.’de kara geçti. Gelirleri artırmak ve geliştirmek için çalışıyoruz. Hem bizim hem de halkımızın acelesi var. Halkımıza söz verdik. Projelerimizi ve yatırımlarımızı mutlaka yapacağız.”