Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 28 Şubat Post Model Darbesi’nin, İslami hassasiyeti olan hükümetleri istemeyenlerin, irtica paranoyaklarının ürünü olduğunu söyledi.
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Samsun Şubesi, ‘28 Şubat’ konulu söyleşi programı düzenledi. Lise ve üniversite öğrencilerinin de katıldığı söyleşinin onur konuğu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz oldu. Başkan Yılmaz, 28 Şubat Post Modern Darbesi’nde yaşananlarla ilgili tecrübelerini ve bilgilerini paylaştı.
Eski Türkiye’de hükümetlerin ve siyasetçilerin başına kirli güçlerin iki önemli korkusunun bela olduğunu anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, komünizm ve irtica fobilerinin ülkeye ve topluma büyük bedeller ödettirdiğini belirtti. 1960, 1971 ve 1980 darbelerinin komünizm, 28 Şubat 1997 post modern darbesinin ise irtica paranoyasının ürünü olduğuna dikkat çeken Başkan Yılmaz, ‘’28 Şubat, önceki darbeler gibi paranoyakların, dış güçlerin ve ülkede hakim oldukları düzeni kaybetmek istemeyenlerin oyunudur. 28 Şubat’ta o dönem ki hükümete verilen muhtıralara ve milli güvenlik kararlarına bakıldığında temel sebep, toplumun İslami inancını frenlemekti. Halkın inancına ipotek vurmak, inançsız bir nesil ve toplum düzen kurmayı arzu edenler harekete geçti’’ diye konuştu.
İran’daki Humeyni rejimini benimseyen Dünya üzerinde bir ülke bulunmadığının altını çizen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, ‘’28 Şubat, eski Türkiye’de ordu merkezli, dış güçler ve derin devlet destekli bir darbe girişimiydi. Sebebi, inançlı toplumun çıkar, menfaat ve güçlerine ters olmasıydı. Bu nedenle irtica paranoyasıyla bir şeyler bulmaya çalıştılar. Kuran kursları basıldı, inançlı subaylar, Cuma namazına gidiyor diye fişlendi, insanlar işlerinden atıldı, açlığa mahkum edildi. Kamuoyu oluşturmak için uyduruk tarikat ve maşalar oluşturuldu. Medya üzerinden oyunlarının propagandası yaptırıldı. Alevi-Sünni çatışması çıkarıldı. Başörtüsü engellenmeye çalışıldı. İş başındaki hükümetten duyulan rahatsızlık, ülkeye ağır bedeller ödetti. Hükümet, her şeye rağmen sağduyulu davranıp bunları sahneleyenlere savaş açmadı. Sonuçta istifalar artınca hükümet yıkıldı. Ama bedeller ödenmesine rağmen bugün kazanan inancına sahip çıkan halk oldu’’ şeklinde konuştu.
Darbeci zihniyetin en çok kullandığı argümanın bozulan ekonomi ve hayat pahalılığı olduğuna da değinen Başkan Yılmaz, ‘’1999 seçimleriyle ülkedeki toplumsal gerilim ve siyasi tansiyonun biraz düşmesine rağmen halk, yine İslami hassasiyeti olan AK Parti hükümetini başa getirdi. Her seçimden güçlü şekilde çıkan AK Parti hükümetleriyle eski Türkiye dönemi kapandı. Güçlü ekonomisi ve siyasetiyle Türkiye, geleceğine koşuyor. Allah bir daha bu ülkeye darbeler ve ihtilaller yaşatmasın. Şuan oldukça mutlu ve huzurlu dönem yaşıyoruz. Terör belası da sona erdiğinde Türkiye’nin önünde hiçbir güç duramayacaktır" ifadelerini kullandı.
Söyleşinin ardından Başkan Yılmaz, vakıf yönetim ve üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.