Samsun'da küçükbaş hayvan yetiştiren 50 kişiye, yaylalarda soğuktan korunmaları ve güneş enerjisiyle elektrik üretebilmeleri amacıyla göçer çadırı verildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün keçi ve koyun yetiştiricilerinin standartlarının yükseltilmesi amacıyla hazırladığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının (DOKAP) desteğiyle alınan 50 göçer çadırı, üreticilere dağıtıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen törende DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Karadeniz Bölgesi'nde iklimin nemli olması dolayısıyla yıl boyu yeşil ot bulunabildiğini, bunun da özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine olanak sağladığını anlattı.

Küçükbaş hayvan yetiştiren çiftçilerin yaz aylarında yaylalara göçerek hayvanlarını otlattığına dikkati çeken Yüce, şöyle devam etti:

"Mera ve yaylalarda yetiştiricilik yapan işletme sahiplerinin en büyük sıkıntısı, elektrik olmaması ve derme çatma, kendilerinin oluşturduğu kapalı alanlarda sağlıksız barınma şartlarında yaşamalarıdır. İşletme sahipleri elektrik olmadığı için ihtiyaçlarını eski usullere göre karşılamaktadır. Bunun sonucu olarak ormanlar ve doğal çevre ister istemez tahrip olmaktadır. Gece aydınlatma olmaması hem insanlar hem de hayvanlar için güvenlik sorunu oluşturmaktadır. Elde edilen ürünlerin muhafazası ve ailenin sosyal yaşantıdan mahrum kalması, yayla hayvancılığının son yıllarda azalmasının en önemli nedenlerindendir."

Yenilenebilir güneş enerji sistemi ve ailelerin barınacakları göçer çadırları sayesinde elektrik olmayan mera ve yaylalarda üreticilerin iyi barınma şartlarına kavuşacağını vurgulayan Yüce, "Küçükbaş hayvanlar yaban hayvanlarından korunacak, güvenlik sorunları çözülecek. Ayrıca aydınlatma ile televizyon, radyo gibi elektrikli aletlerin kullanımı sağlanacak. Aileler evlerindeki konforu yaylalarda da sağlayabilecek. Yaşam koşullarının iyileştirilmesiyle gençler de aileleri ile yaylalara giderek hayvancılığın gelecekte sürdürülebilirliğine katkı sağlanmasına model oluşturacak." ifadesini kullandı.

Samsun Valisi Osman Kaymak da Samsun'un hayvancılıkta potansiyelini yeteri kadar kullanamadığını, gerek istihdam gerek tarım gerekse turizmde daha üst seviyelere çıkabileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından küçükbaş hayvan yetiştiricisi 50 aileye güneş enerjisi ile elektrik üretebilecekleri çadırlar dağıtıldı.

Yüce ve Kaymak, daha sonra solucan gübresi üretimi ve arı ürünlerinin paketlenmesi için iş birliği protokolünü de imzaladı.