Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) faaliyet gösteren Kuş Gözlem Topluluğu, Gönüllü Eğitimciler Topluluğu ve Hayvan Dostları Topluluğu, Tıp Öğrencileri Birliği’yle işbirliği yaparak Kızılırmak Deltası’nda bulunan Fener ile Boytar Kanalı arasındaki 8 kilometrelik sahili temizledi.
Toplam 120 öğrencinin katıldığı etkinlikte plastik torbalar, ilaç kutuları, metal, cam şişe gibi pek çok atık toplandı. 200 torbadan fazla atığın toplanmasıyla temizlenen alan, gerçek sahibi olan kuşlar, memeliler ve sürüngenlere bırakıldı.
Dalgalarla kıyıya vuran, plastik ve cam gibi atıkların, doğada binlerce yıl kaldığını bilen öğrenciler, kuşların ve bazı deniz memelilerinin bu atıklarla beslenerek öldüğünü bildikleri için alanı temizlemek için işe koyuldular. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin de araç ve kumanya vererek desteklediği etkinlik, alanın temiz bir görünüm almasını sağladı.
Kızılırmak Deltası, uluslararası öneme sahip bir sulak alan olup, Ramsar alanı, yaban hayatı geliştirme sahası, doğal sit alanı gibi pek çok koruma statüsüne sahip. Alanda yaklaşık 470 çeşit bitki türü ile 352 çeşit kuş türü tanımlandı.