Genel merkezi Ankara’da bulunan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Samsun’a ofis açtı.
SGDD Samsun Ofis Yöneticisi Ergül Gül Aydıngül, Samsun’a gelen mülteci ve sığınmacılara psiko-sosyal danışmalık hizmetleri vereceklerini söyledi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Uygulama Ortaklığı Uydu İllerde Sığınmacı ve Mültecilere Yönelik Psiko-Sosyal Danışmanlık Projesi kapsamında Samsun’a ofis açtıklarını belirten Ergül Gül Aydıngül, “İlkadım ilçesine açtığımız il temsilciliğinde mülteci ve sığınmacılara psiko-sosyal ve hukuki destek sağlamak, sosyal hizmetlere erişimlerini kolaylaştırmak, temel ihtiyaçlarını karşılamalarında yardımcı olmak ve hassas durumda olan vakalar için yerel ve ulusal kaynakları harekete geçirerek hak ve hizmetlere erişimlerini hızlandıracağız” dedi.
Samsun’daki mülteci ve sığınmacılara şimdilik maddi yardım değil, psiko-sosyal olarak destek sağlayacaklarını belirten Aydıngül, “SGDD, 22 Aralık 1995 tarihinde kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olarak Ankara’da kuruldu. SGDD’nin temel amacı, Türkiye’de yaşayan mülteci ve sığınmacıların karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmek, temel ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olmak ve temel hak ve hizmet erişimlerinde destek sağlamaktadır. Kuruluşundan bu yana, SGDD çatışma bölgelerinden gelen mülteci ve sığınmacılara psiko-sosyal destek sağlamaktadır. Bunların yanı sıra, farkındalık artırıcı çalışmalar yaparak ilgili makamların dikkatini mülteci ve sığınmacıların sorunlarına çekmeye amaçlamaktadır” diye konuştu.
SGDD’nin Türkiye’de ‘sığınmacı’ kavramını adında barındıran ilk dernek olduğunu ifade eden Aydıngül, “2013 yılında BMMYK, Türkiye ofisinin uygulama ortağı olarak, SGDD Türkiye’ye yeni gelen ve sığınma başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin kayıt işlemlerini gerçekleştirmeye başlamıştır. Amaçlarımız, Türkiye’de yaşayan mülteci ve sığınmacıların karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmek, temel ve sosyal haklara erişimlerinde savunuculuk rolü üstlenerek yerel ve ulusal harekete geçirilmesini sağlamak. Yerel halk ile mülteciler arasında anlayış, hoşgörü ve uyumu geliştirmek amacıyla sosyal ve kültürel aktiviteler gerçekleştirmek. Konu ile ilgili akademik çalışmalara ve sosyal farkındalığı arttırmayı amaçlayan etkinliklere katkı sağlamak ve bu amaçlar doğrultusunda etkinlikler ve çalışmalar gerçekleştirmek. İstatiksel veriler ve yapılan ihtiyaç analizleri ile güncel göç eğilimleri hakkında sivil toplum örgütlerini ve kamu kuruluşlarını bilgilendirmektir. Hizmet verdiğimiz gruplar ise Afgan, Iraklı, İranlı, Somalili ve Suriyeliler dahil olmak üzere 50’den fazla milletten sığınmacı ve mülteciye hizmet vermekteyiz. SGDD, Türkiye genelinde sosyal çalışmacılar, psikologlar, sağlık görevlileri, koruma ve uyum uzmanları, engellilerle çalışma uzmanları ve ilgili tüm dillerde tercümanlardan oluşan 400’den fazla kişiden oluşan bir ekiple çalışmalarını sürdürmektedir” şeklinde konuştu.
SGDD olarak birçok projeye imza attıklarını belirten Aydıngül şunları söyledi: “SGDD olarak Sığınma Başvurusunda Bulunun Kişilerin Kayıt İşlemleri, Uydu İllerde Sığınmacı ve Mültecilere Yönelik Psikososyal Danışmanlık Projesi, Çok Yönlü Destek Merkezleri, Kent Mültecileri Koruma Programı, Şanlıurfa Acil Müdahale Programı, Çocuk Koruma ve Destek Merkezi, Askıdaki Yaşamlar İçin Diyalog Projesi, Kendi Kendine Danışmanlık Proje,i Suruç Acil Müdahale Projesi gibi projelere imza attık. Bu projeler kapsamında Türkiye genelinde 37 şehirde 39 ofisimiz bulunmaktadır. Samsun’da da BMMYK Psiko-Sosyal Danışmanlık Projesi kapsamında yeni bir ofis açtık.”