Futbolda meşhur vergi kaçakçılıkları

Ronaldo, Mesut Özil ve Jose Mourinho Vergi Kaçakçılığıyla Suçlanıyor

Cristiano Ronaldo, Mesut Özil ve Jose Mourinho, vergi cenneti olarak bilinen Virjin Adaları'nda kayıtlı şirketler üzerinden vergi kaçırmış. Ronaldo toplamda 150 milyon Euro vergi kaçırmış.

Aralarında L'Equipe, Der Spiegel ve El Mundo gibi önemli gazetelerin muhabirleri yedi ay süren bir araştırmacı gazeteciliğe imza attılar ve aralarında çok önemli yıldızların ve kulüplerin yer aldığı bir vergi kaçırma sistemini ortaya çıkardılar.
Avrupalı 12 gazete, önümüzdeki üç hafta boyunca, Football Leaks kapsamında çok önemli belgeleri yayınlayacaklarını açıkladılar.



RONALDO VERGİ KAÇIRIYOR

Belgelere göre, Ronaldo, "vergi cennetleri" olarak bilinen Karayip ülkelerinden Birleşik Krallık Virjin Adaları ve Avrupa ülkesi İsviçre'de kayıtlı şirketler üzerinden, İspanya devletinden toplamda 150 milyon Euro'luk vergi kaçırdı.

Portekizli yıldız, menajeri Jorge Mendes tarafından organize edilen bir şema dahilinde, ilk olarak 2009 - 2014 yılları arasında Birleşik Krallık Virjin Adaları'ndaki Tollin isimli şirket aracılığıyla 74.8 milyon Euro; ikinci olarak ise imaj haklarını kapsayan 2015 - 2020 dönemi için ise 31 milyon Euro'luk vergi kaçırdı. Diğer saptamalarla birlikte Ronaldo'nun kaçırdığı vergi miktarının 150 milyonu bulduğu konuşuluyor.

MOURINHO VE MESUT DA VAR

Jorge Mendes tarafından organize edildiği düşünülen bu sistemden faydalanan tek yıldız, Ronaldo değil. Portekizli'yle Real Madrid'de çalışan Jose Mourinho da, İsviçre'de bir Birleşik Krallık Virjin Adaları şirketine ait bir hesap aracılığıyla 12 milyon Euro vergi kaçırdığı tespit edilmiş durumda.

Alman gazete Der Spiegel'e göre bu yöntemlerle çok yüksek miktarda vergi kaçıran yıldızlar arasında Mesut Özil de yer alıyor.