Halep'te son bir haftada bin kişi hayatını kaybetti

Suriye'de insani yardım çalışmaları yapan Beyaz Baretliler Başkanı Raed Salih, Halep'te son bir hafta içerisinde yaklaşık bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Beyaz Baretliler Başkanı Raed Salih, Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'da yaptığı konuşmada Halep'te yaşanan insanlık dramını Amerikan yönetiminden temsilcilere ve gazetecilere anlattı.

Halep'te sivillerin artık saklanacak yeri dahi kalmadığını vurgulayan Raed, “Halep halkı ölümünü bekliyor ve uluslararası toplum bu konuda sessiz. Son bir hafta içerisinde yaklaşık bin kişi hayatını kaybetti." dedi.

Suriye'de hava saldırıları sonrasında enkaz altında kalan yaralıları kurtarma operasyonları yapan Beyaz Baretliler'in Başkanı Raed, hava saldırılarının hedeflerinde kendilerinin de olduğunu, Halep'teki son saldırılarda 19 tane ambulans araçlarının hedef alındığını, şu anda Halep'te sadece 30 doktor kaldığını bildirdi. Beyaz Baretliler adına çalışan 120 gönüllü olduğunu söyleyen Raed, son saldırılarda bu gönüllülerden 12'sinin yaralandığını kaydetti.

Raed, şu ifadeleri kullandı:

"Buraya Beyaz Baretlileri desteklemenizi istemek için gelmedim. Suriye'de sivil ölümlerinin durmasını istiyoruz ve bize ihtiyaç duyulmayan bir Suriye istiyoruz. Henüz uluslararası toplumda savaşın sona ermesi için atılmış net adımlar görmüyoruz."

"Rusya hava saldırıları başladıktan sonra sivil ölümleri arttı"

Raed konuşmasında, Rusya'nın Halep bölgesinde gerçekleştirdiği hava saldırılarına da değindi.

Rusya'nın Suriye'de hava operasyonları başlattıktan sonra Suriye'de sivil ölümlerinin arttığını belirten Raed, kurtarma operasyonları sırasında enkaz altında gördükleri hayatını kaybetmiş kişilere dokunamadıklarını ve bütün enerjilerini yaralılar için harcadıklarını anlattı.

 

"Türkiye'ye minnettarız"

Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Raed, Türkiye ile yakın ilişki içerisinde olduklarını ve bir çok anlamda destek gördüklerini dile getirdi. Raed, şöyle konuştu:

"Türk hükümeti yaklaşık 3 milyon Suriyeliye yardım ediyor ve biz bundan dolayı minnettarız. Türkiye aynı zamanda bizim yolladığımız yaralılara kapısını açıyor ve bu bizim şu anda en fazla ihtiyaç duyduğumuz konudur."

Geçtiğimiz aylarda ABD'de bir konferansta konuşmak üzere davet edilmesine rağmen kendisine ülkeye girmesine izin verilmeyen Raed, şöyle dedi:

"ABD hükümeti bizim karşı karşıya olduğumuz gerçeklerin çok ötesinde ve bizim bu noktada ABD'den bir beklentimiz yok. Bizim asıl beklentimizin olduğu ülkeler bizimle aynı değerleri taşıyan, aynı coğrafyada bulunan ülkelerdir ve bunların başında da Türkiye geliyor." KAYNAK YENİŞAFAK