TÜRKİYE-RUSYA TAHLİYE ANLAŞMASI

İran da devrede.

Ağır yaralılar Türkiye'ye gelecek

Doğu Halep'te kuşatma altındaki bölgelerden tahliyeler başladı. İlk etapta yaralılar tahliye ediliyor. Durumu ağır olanlar Türkiye'ye getirilecek.


Ateşkes sırasında doğu Halep'in tahliye edilmesi

Savaştan parçalanmış Suriye kentinin doğusundan en az 40 araç 950 sivili taşıyor.

Savaşta yıkılan Suriye’nin Halep kentinin doğu kısmının tahliye edilmesi, ambulanslarla yaralıların ve hastaları taşıyan otobüslerle şehirdeki MUHALİF bölgeleri kırılgan bir çıkış anlaşması ile terk ederek başladı.

Yaklaşık iki düzine aracın yavaş hareket eden konvoyu Al-Amiriyah ilçesinden sızarak Halep'in batısındaki muhalif topraklarında hükümet başkanlığı altındaki Ramussa'ya geçti.

Bununla birlikte, Suriye Sivil Savunma'sından İbrahim Ebu Allaith, El Cezire'ye verdiği demeçte, Esed’e bağlı şii milislerin, yaralı tahliye konvoyuna ateş etmesi sonucu en az bir kişinin öldüğü ve dört kişinin yaralandığını bildirildi.

AFP haber ajansı, ilk konvoy grubunun Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) ve Suriye Arap Kızılayı'nın araçlarıyla yönetildiğini ve bunu ambulansların ardından yeşil hükümet otobüslerinin izlediğini bildirdi.

 

ICRC sözcüsü Ingy Sedky, ilk konvoyda 13 ambulans ve sivilleri taşıyan 20 otobüsün bulunduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), doğu Halep'ten toplam 21 otobüs ve 19 ambulans bulunduğunu bildirdi.

 

Sedky AFP'ye verdiği demeçte "Cepheyi aştılar ve Batı Halep'in kırsal kesimlerine doğru yola çıktılar." Dedi.

 

Perşembe günkü tahliye, üç gündür sürmesi beklenen ateşkesin bir parçasıydı ve binlerce sivilin ve muhalifin yok edilen Halep topraklardan transferini sağladı.

 

Doğu Halep'te bağımsız bir gazeteci olan Zouhir Al Shimale, bir ambulansa yapılan saldırılara rağmen tahliye işleminin halen sürdüğünü açıkladı.

 

El Jazeera'ya "Sabahtan beri savaşmadık" dedi ve "yüzlerce aile" otobüs kalkış noktasında toplandığını söyledi.

 

Shimale, "Sivillere kalmak ya da ayrılma seçeneği verilmekte, kalmaları durumunda rejim kontrolü altına alınıyor olacaklar, çoğu insan rejimin olası katliamlarından korktukları için gitmek istiyor" diye ekledi.

 

"Yakın zamanlarda insanlar kuşatmadan önceki günlerimizde olduğu gibi yiyecek, ilaç, yakıt gibi malzemelere sahip olmak istediğimiz bir yerden gitmek için çaresizdirler. Mülteci kamplarında olsalar bile insanlar hala ayrılmak isterler.

 

Anlaşmanın bir parçası olarak Rus savunma bakanlığı, muhalif savaşçılarının otobüsle ve ambulanslarla Halep'e yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki İdlib şehrine transfer edilmesine hazırlanacağını söyledi.

İHH: Yeterli çadır yok

Doğu Halep'ten tahliye edilecek olanlar Halep'in batı kırsalındaki muhaliflerin denetimindeki bölgeye ulaştığında onları İHH çalışanları karşılayacak.

İHH Yetkilisi Mustafa Özbek, kuşatılmış Halep bölgelerinden çıkartılan siviller için yeterli çadır sayısı olmadığını söylüyor. Özbek, bölgedeki İHH yetkililerinin eksiklerin giderilmesi için çalışmalar başlattığını ve hem Kızılay hem AFAD’dan çadır yardımı istediklerini söyledi.

Özbek, “Çıkacak kişilerin sayısıyla ilgili henüz kesin bir bilgi yok. Şimdilik 16 bin çadır temin edilmeye çalışılıyor” ifadesini kullandı.

Silahlı muhaliflerden bazıları Fırat Kalkanı'na katılacak

Halep’ten çıkacak muhaliflerden bir kısmının Fırat Kalkanı Operasyonu’na katılacağını söylemişti.