KARŞILIKLI AÇIKLAMA YARIŞI VAR

Rus uçağının koordinatları bildiği halde, aramızda anlaşma olmasına rağmen askerlerimizin bulunduğu binayı uçakla bombalaması sonucu maalesef şehit ve yaralılarımız oldu. 9 şubatta gerçekleşen aptalca saldırının ardından Rusya federasyonu en üst ağızdan olayın kazaen gerçekleştiğini açıkladı ve Putin Türkiye'ye başsağlığı diledi.

Ancak askerlerin bulunduğu noktanın koordinatlarının Ruslara verildiği gerçeği üzerine Ruslar bugün skandal bir açıklama yaparak  Türk askerlerinin bulunduğu bölgenin düşman sahası olarak kendilerine bildirildiğini açıkladılar. Halbuki gerçek böyle değildi. TSK yaptığı açıklama ile rusların yalanını kamuoyuna sundu. İşte o açıklamalar: 

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK), Rusya Sözcüsü Dimitri Peskov'un 'Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından vurulan hedeflerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından verilen koordinatlar olduğu, bu noktada Türk askerinin olmaması gerektiği' açıklamasıyla ilgili "Son olarak 8 Şubat 2017 tarihinde Rusya Federasyonu birliklerinin kontrolünde bulunan bölgeden, dost unsurların bulunduğu noktaya bir roket atılması üzerine, unsurlarımızın bulunduğu noktanın koordinatları son olarak aynı gün akşam saat 23.11'de Humeymim'de bulunan Harekât Merkezindeki sorumlu personele tekrar iletilmiştir" denildi. 

TSK'dan Rusya Sözcüsü Peskov'un 'Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından vurulan hedeflerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından verilen koordinatlar olduğu, bu noktada Türk askerinin olmaması gerektiği' sözleri üzerine Rus savaş uçağının El Bab'da Türk askerlerini vurmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

10 gündür aynı noktadaydı

Açıklamada, Rus uçağının vurduğu Türk unsurlarının 10 gündür aynı noktada olduğu belirtilirken, koordinatların Rusya'ya 8 Şubat akşamı verildiği belirtildi. TSK'dan konuya ilişkin yapılan açıklama, şöyle: 

"Rusya Federasyonu Sözcüsü Dimitri Peskov'un 10 Şubat 2017 tarihinde 'Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından vurulan hedeflerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından verilen koordinatlar olduğu, bu noktada Türk askerinin olmaması gerektiği' şeklinde bir açıklaması basında yer almıştır. Bu ifadelerin kamuoyunda yanlış bir algıya sebep olabileceği düşünülerek aşağıdaki bilgilerin paylaşılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Suriye'de icra edilen harekât kapsamında birliklerin birbirlerine zarar vermesinin önlenmesi maksadıyla; iki ülke arasında 12 Ocak 2017 tarihinde imzalanan ve yaklaşık olarak bir aydır yürürlükte olan mutabakat doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından harekâta ilişkin bilgiler Rus muhataplarla düzenli ve karşılıklı olarak paylaşılmaktadır.

09 Şubat 2017 tarihinde uçakla vurulan unsurlarımız takriben 10 günden beri aynı noktada bulunmaktadır. Son olarak 8 Şubat 2017 tarihinde Rusya Federasyonu birliklerinin kontrolünde bulunan bölgeden, dost unsurların bulunduğu noktaya bir roket atılması üzerine, unsurlarımızın bulunduğu noktanın koordinatları son olarak aynı gün akşam saat 23.11'de Humeymim'de bulunan Harekât Merkezindeki sorumlu personele tekrar iletilmiştir. Aynı saatlerde Ankara'daki Rus Silahlı Kuvvetleri Ataşesi, Genelkurmay Başkanlığı karargâhına davet edilerek unsurların bulunduğu noktaların daha önce de verilen koordinatları bir kez daha elden kendisine verilmiştir."

Bu açıklamalardan da çok açıkça anlaşılmaktadır ki Rusya yapılan anlaşmalara uymamaktadır. Esed ve İran zalimlerine alan açmaya devam etmektedir. Tıpkı uçak olayında olduğu gibi yine yalan beyanlarla olayı kendi lehine çevirmeye çalışmaktadır. Rusyanın bu tutumunun ileride de devam edeceği aşikardır. Rusya ve ona bağlı güçlerin askerimizi kasıtlı vurduğu rusyanın bu son beyanı ve TSK nın cevabı ile gün gibi ortaya çıkmıştır.

Rusya ve diğer güçlere karşı askerimizi koruyacak hava savunma sistemlerinin bölgede aktif hale getirilmesi olası bilinçli provakasyonları caydırıcı olacaktır kanaatindeyiz.

Türkiye bölgedeki güvenilmez unsurların tümüne karşı askerini ve toprağını koruyacak önlemleri alacak güçtedir. TSK dünyanın önde gelen ordularından biridir ve bu imkan ve kabiliyetleri ortaya koyacağından zerre kadar şüphemiz yoktur.


brthaber.com
haber analiz Tolga Merdoğlu