KARTLAR DAĞITILDI , YENİ KARTLAR AÇILIYOR

Türkiye, Rusya, İran Ateşkes mutabakatının ardından büyük oranda Suriye'de sükun sağlanmak üzere iken ve bir de Astana'da ateşkes görüşmelerinin başlayıp netice alınması planlanmışken, her zaman olduğu gibi "dünyanın şımarık oğlanı" ABD mızıkçılığa başladı.

2016 yılı içerisinde İsraile 40 milyar dolar silah hibe eden ABD bu hibeyi kara kaş, kara göz için yapmış değil. Suriyede gelişen son durum karşısında, Rusya'nın kazandığı pozisyon karşısında kendi planları için yeni arayışlara girişti.

Türkiyeye karşı sürekli olarak Rusya kozunu oynayan ABD son olarak Türkiye- Rusya ilişkilerinin düzelmesinden büyük rahatsızlık duydu. Hatta bu ilişkiyi tekrar bozabilmek için de çok ciddi eylemlere girişti.

Abd bu konuda ne Rusya'yı ne de Türkiye'yi yolundan döndürebilmiş değil.

Kuzey Suriye'de bir pkk kürt devleti kurma özlemiyle yanıp tutuşan batı sermayesi, bu amacına Türkiyeye rağmen, Rusyaya rağmen ulaşabilmek için,

birincisi Suriyede yürüyen ateşkes ve barış çabalarını baltalayacak,

ikincisi İsraili güneyden Suriyeye saldırtacak,

üçüncüsü Nato marifetiyle Rusyaya karşı avrupada yeni bir cephe açacak,

dördüncüsü Türkiyeyi de Rusyaya destek vermek suçlamasıyla Nato şemsiyesinden çıkarmaya çalışacak.

beşincisi BM marifetiyle Türkiyenin Kıbrıstaki haklarını gaspedecek

Tüm bunları yaparken gaye belli

Suriye'de bir kürt devleti kurmak ve akdenize açmak, kuzey kıbrısı türkiyenin kontrolünden çıkararak akdenizdeki türk varlığını zayıflatmak, çinin kuzeyinden başlayıp akdenizde sonlanan enerji koridorunu kontrol altına almak, bu enerji koridorunun bekçiliğini ermeniler ve bir kısım kürtlere yaptırmak suretiyle güvenliğini sağlamak  ve daha bir çok alt hesap.

Önümüzdeki günlerde İsrailin Suriyeye olan saldırılarının artmasını bekliyoruz. Başka türlü kuzey suriyedeki terör devleti oluşumunu gözden kaçıramayacaklar. Tabi Rusyanın ve Türkiyenin bu bölgelerde  oynadığı etkin rolü de bititrmek gerek. Ayrıca şu anda BM nezdinde devam eden Kıbrıs görüşmelerini de dikkatle takip edelim. 

Şu anda BM de yürüyen Kıbrıs görüşmeleri, geçen hafta İsrail'de yapılan kamyonlu saldırı, Polonyaya yığınak yapılması, Trumpı devirmek veya yola getirmek için ABD Adalet Bakanlığının ve FBI'ın seçimle ilgili soruşturma başlatması, Suriye'de ABD ve Koalisyonun DEAŞA saldırmaması, giderayak Obama yönetiminin ESAd yöneticilerine ambargo açıklaması, yeniden kimyasal silah kullandığını gündem yapması, Almanyanın "Suriye barış görüşmeleri BM çerçevesine çekilmeli" açıklaması ve talebi......

KÜresel sermaye açık açık dünyayı ve dünya barışını tehdit ediyor. Onların istediği olana kadar da müdahale ve kaos eylemlerinden vazgeçme gibi bir niyetleri olmadığı görülüyor.

İşte yeni kartlar dağıtıldı ve bir müddet de bu oyun ile meşgul edilecek dünya ve Türkiye.

brthaber analiz T.Merdoğlu