Maliye Bakanı Alacakları Sıkı Takip Ediyor.

Maliye Bakanı Ağbal vergilerin yapılandırma çalışmalarına ilişkin,

"19 Ekim itibarıyla 3 milyon 980 bin 450 başvuru aldık. Bu kapsamda da 32 milyar 727 milyon 948 bin liralık bir alacağı yapılandırmışız." dedi.

Ağbal; "Yeniden yapılandırmaya ilişkin başvuru rakamları hızlı bir şekilde artıyor. 19 Ekim itibarıyla 3 milyon 980 bin 450 başvuru aldık. Bu kapsamda da 32 milyar 727 milyon 948 bin liralık bir alacağı yapılandırmışız. Bence bu rakam her geçen gün süratle artacak." dedi.

Yapılandırmanın bu kadar yavaş gitmesinin sebebi için “ mevcut borçların şişirilmiş olması ve faiz yükünün indirilmiş gibi görünse de alınmaya devam ediyor olması” söylenebilir.

Ayrıca vergi çeşidinin fazla oluşu ve vatandaşın kazanmadan vergi veriyor oluşu da “ zaten ciddi anlamda vergi yükü var ve ödemekle yetiştiremiyoruz” diyen vatandaşın yüzünü ekşitmesinin diğer sebebi.


FETÖDEN ÇOK ŞEKER BİR KUMPAS

FETÖ'nün, 2008 yılında 65 bin çiftçinin sahibi olduğu Adapazarı Şeker Fabrikası'nı ele geçirmek için fabrika ve kooperatif yöneticileri ile bürokratlara yönelik gerçekleştirdiği kumpas operasyonu 8,5 yıl sonra ortaya çıkmış.

Adapazarı Şeker Fabrikası'nı işleten Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK), Bank Asya'dan 51 milyon dolar kredi çekti. Krediye karşılık şeker fabrikasıyla kooperatifin 500 dönüm arazisi, 18 taşınmazı ve Şeker Sigorta hisseleri Bank Asya'ya devredildi.

2008'e kadar kredi ödemelerini yerine getiren APEK, şeker kotaları nedeniyle zarar edince borcunu ödeyemedi. Banka, kredilerini geri çağırınca satış gündeme geldi.

Kooperatif, Bank Asya'ya kredi borcunu kapatmak için 500 dönümlük arazisinin 200 dönümünü Sakarya Büyükşehir Belediyesine ifraz ettirerek satmak istedi.

Satış sürecinde Şeker Fabrikası Kooperatifinin Kamu İhale Kanunu'na tabi olmadığı Resmi Gazete'de yayımlanan ihale ilanlarında da açıkça yazmasına rağmen, ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla aralarında Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Rıdvan Duran'ın da bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı.

Türkiye’de bu işi meslek haline getirmiş bir sürü insan var.

AYASOFYADAN 5 VAKİT EZAN SESİ

Aa haberine göre

Sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen yapılarından biri olan Ayasofya, 916 yıl kilise, 482 yıl cami olarak hizmet verdi. Bakanlar Kurulu'nun kararıyla 1935'te müze olarak kapılarını ziyarete açan Ayasofya'nın imam kadrosu ise korundu.

İbadete 1991'de açılan Ayasofya Müzesi Hünkar Kasrı'nda öğle ve ikindi namazları kılınırken, bu vakitlerin ezanları da Sultanahmet Camisi ile karşılıklı okundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, uzun yıllardan sonra ilk kez Hünkar Kasrı'na kurra hafız Önder Soy'u asaleten imam olarak atamasıyla Ayasofya'nın dört minaresinden 5 vakit ezan sesi yükselirken, vakit namazları da kılınmaya başlandı.

Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hünkar Kasrı'nın 5 vakit ibadete açık olduğunu belirterek, imam Önder Soy'un görevlendirilmesiyle cemaat sayısının da arttığını vurguladı. Üstündağ, Kurban Bayramı'nda uzun yıllardan sonra ilk kez bayram namazı da kılındığını hatırlattı.

Hünkar Kasrı'nda 5 vakit okunan ezanın Ayasofya Müzesi'nin 4 minaresinden duyulduğunu anlatan Üstündağ, öğle ve ikindi ezanlarının ise Sultanahmet Camisi ile çift ezan şeklinde okunduğunu, bunun yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çektiğini, hatta kayda bile alındığını dile getirdi.

Şu anda ibadete açık olan Hünkar Kasrı'nın, Ayasofya'nın asıl mekanı değil, 1. Mahmud döneminde yapılmış bir bölüm olduğunu belirten Üstündağ, "Padişahlar buraya gelir, istirahatini yapar, abdestini alır ve camiye geçerlermiş. Osmanlı'nın yaptırdığı Hünkar Kasrı'nda şu anda biz ibadet ediyoruz." dedi.

Tolga Merdoğlu