TÜRKİYE-RUSYA NORMALLEŞME SÜRECİ ve EKONOMİK YANSIMALARI

23. Dünya Enerji Kongresi sebebiyle İstanbul’a gelen Rusya Devlet Başkanı Putin ve Beraberindeki heyet, kongrenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk heyeti ile yaptığı bir dizi görüşme ve çalışma toplantılarının ardından iki liderin ortak basın toplantısı ile kamuoyunu bilgilendirdi.

İki liderin baş başa görüşmelerinde de bölgesel ve ülkeler arası birçok konu ele alındı. Önemli kararlar alınıp anlaşmalar yapıldı.

Uzun süredir gündemde olan TÜRK AKIMI DOĞALGAZ PROJESİ imzalandı.

Bir ara sekteye uğrayan AKKUYU NÜKLEER SANTRAL PROJESİ tekrar hızlanıyor. Bu konuda da tam mutabakat sağlandı.

Putin, nükleer santral projesinin sadece bir proje değil aynı zamanda bir teknoloji ve yeni sanayi dalı transferi olduğunu anlattı.

Doğalgaz fiyatlarında indirime gidileceği belirtildi.

Türkiye’den ithali yasaklanmış olan bazı ürünlerin tekrar ithal edilebilmesinin önünü açan karar onaylandı. Böylece bazı sebze ürünlerini Rusya’ya tekrar ihraç edebilmenin yolu açılmış oldu.

Rusya, Türkiye’nin hava savunma sistemine teklif verebilecek,

Rusya, Türkiye’nin uzay araştırma ve geliştirme çalışmalarına, uydu fırlatma projelerine teklif verebilecek,

Bu iki hususun da önü açılarak Rusya’ya ciddi iş imkânları sunulmuş oldu

Türkiye Rusya normalleşme sürecinde Turizm ve bazı tarım ürünlerinde Türkiye ticaretini yapabilecekken, Rusya ise enerjiden uzaya, hava savunma sistemlerinden nükleer teknoloji yatırımlarına kadar birçok konuda Türkiye’den imza ve söz aldı.

Ruslardan Füze alıp, Hıyar satacağız,

Doğalgaz alıp, kuru fasulye satacağız,

Nükleer alıp, hizmet satacağız.

Bir nev’i Rus kapitülasyonlarına dönüşen bu anlaşmaların ne getirip ne götüreceği ilerleyen yıllarda daha net anlaşılabilecektir. Umarım hayırlı bir iş yapılmıştır.

Tabi ki bu anlaşmaların çok büyük faydaları da olabilecektir. Önümüz 150 yıl içerisinde Türkiye-Rusya ikili ticaretinin Türkiye lehine dönme olasılığı hala mevcut.

Türkiye’nin bir başka önem verdiği mesele olan Suriye konusu yine ikili ve heyetler arası görüşmelerde gündeme geldi. Suriye’de akan kanın durması ve bir an önce barış gelmesi için iki lider hemfikir olduklarını beyan ettiler.

Halep’te insani yardım yapılabilmesi için çeşitli formüller üzerinde çalışıldığını ifade ettiler.

Dikkatimi çekti. Rusya Musul meselesine karışmıyor. Acaba ABD ile gizli anlaşmalarının bir parçası mı?

Bu arada Suriye rejim lideri Esed hemen bir açıklama yaparak Türkiye ile görüşme ihtimallerinin olduğunu ifade etmiş. Suriye konusunda görünen o ki; Rusya şu an için 2-1 önde gidiyor.

Halep ve diğer şehirlerdeki katliamlara ne zaman son verileceğine dair hiçbir insani açıklama duyamadık. Bu da gösteriyor ki katliamlar devam edecek.

Rusya- Türkiye görüşmelerini para piyasaları nasıl algıladı?

Ekonomik piyasalar çok olumlu havada geçen görüşmeleri aynı olumlu tepkilerle karşılamadı maalesef. Dolar yeni bir tarihi rekor kırarak 3,08 in üzerine tırmandı. Aşağı tekrar iner mi bilinmez ama daha önceki tahminimde sabit durmak isterim. Yılsonu 3,10

Sonuç olarak 23. Dünya Enerji Kongresi birçok temas yapılan hoş bir seda bıraktı. Her ne kadar karşılıklı ticarette kuru fasulye, pilav, cacık üzerinde kaldıysak da ülke olarak,

“ Olsun canım, paranın ne önemi var? Önemli olan dostluklar” dedirten bir kongre oldu.

Gastro Haberler

Tolga Merdoğlu // brthaber.com