MERSİN MUT ZEYTİN FESTİVALİ

Açılışta konuşan Belediye Başkanı Yılmaz, ilçenin tarımsal ürünler üretimi açısından Mersin'in ikinci büyük ilçesi olduğunu belirterek, "Mersin tarımına yön veren, sağlıklı ürün üreten bir ilçeyiz. Türkiye'de bulunan ürünlerin yüzde 85'inin üretildiği bir Anadolu coğrafyasına sahibiz. İlçenin iki ana ürünü kayısı ve zeytin ön plana çıkmaktadır. Türkiye'nin sofralık kayısının yüzde 70'ini üretmekteyiz. Zeytinde Türkiye'nin yüzde 13'ünü üretiyoruz. Türkiye'de ilaçsız tarımın, ilaçsız zeytinin olduğu hem anavatanız, hem başkentiz" dedi. Kaymakam Akyüz de ilçenin iklim koşulları nedeniyle zeytinin ilaçsız yetiştirildiğini, bunun da kaliteli ve nitelikli olduğunu söyledi. 

3 KUTSAL DİNDE ZEYTİN

Prof.Dr.Canan Karatay, zeytinin altından daha kıymetli olduğunu her zaman söylediğini ifade ederek, "Altın savaşları insanları öldürmek içindir. Zeytin hayat kaynağıdır, hayat ağacıdır. 10 bin yıldan beri hepimiz geçip gideceğiz ama zeytin ağaçları ayakta. Bize sağlık bahşetmekte, gölgesiyle bitkisiyle, yaprağıyla bize sağlık vermektedir. Milattan önce 5'inci yüzyılda Hipokrat zeytin yaprağı çayı ile kolerayı, mide ülserini tedavi ediyor. 3 kutsal dinde de zeytin geçiyor. Zeytin, Akdeniz havzasının en önemli bitkilerinden biridir. Bir zeytin ağacının ekonomik geliri bir mahalleye yeter. Zeytinyağı biz yetişkinlere doğanın bahşettiği ana sütüdür"diye konuştu.

MECLİS ZEYTİN AĞAÇLARINI YOK EDECEK KANUN ÇIKARIYOR
Prof. Dr. Canan Karatay, kamu yararı kararı verilerek zeytin ağaçlarının yok edilmek istendiğini ve buna karşı olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Geçen yıl 2 bin sene yaşayan ağaçtan meyve topladık. Bizim ömrümüz 70-80'dir. 2 bin yıllık ağacı katletmeye hakkımız yok. Meclis' yeni bir kanun teklifi verildi. Efendim kamu yararına. Kamu yararı diye bir kanun teklifi verilemez. Kamunun aleyhine bir kanun teklifi verilmiştir. Zeytin ağaçlarını yok saymak hakikaten kamu ve çocuğumuzun aleyhinedir. Bunu da bildiriyorum. Özellikle bu vadide Mut'ta hakikaten ilaçsız tarımla yetişen, hiçbir kimyasal eklenmeyen Toroslardan gelen o güzel meltemlerle sulanan zeytinler sağlık kaynağıdır."

2025 KITLIK YILI. ÇARE ZEYTİN OLACAK

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Canan Karatay hakkında 'Ceviz bahçesi var' iddialarını hatırlatan Karatay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi bana diyorlar ki 'Ceviz satıyor da, cevizle anlaşmışta' Ben diyorum ki ben bir Anadolu kadınıyım. Bütün zeytinlikler benim, cevizler benim, fındıklar hepimizin hiç karışmasınlar. Zeytin ağacı bütün doğanın meşakkatine katlanan bir ağaçtır. Hiçbir insan bu kadar yaşayamaz, ayakta kalamaz. Burada milletvekillerimize sesleniyorum, burada Meclis'e gideceksiniz. Çok rica ediyorum zeytin ağaçlarımızı sonsuza kadar korumak ve çoğaltmak zorundayız. 2025 yılının kıtlık yılı olarak ilan edildi. Bu kıtlık yılında yalnızca zeytin ağacına sahip olanlar ayakta kalacak. Sağlığına kavuşacak ve ekonomisi toparlanacak. Öbür ağaçların hepsi gidecek. Zeytinliklerimizi yok edersek, bakmazsak, çocuklarımızın ülkemizin geleceğini de birlikte elbirliğiyle yok ediyoruz demektir."

Konuşmasının ardından okurlarına kitaplarını imzalayan Karatay, protokolle birlikte şehirlerarası karayolundan geçen yabancı plakalı araçlara zeytinyağı hediye etti. İlçeye bağlı Hacınuhlu Mahallesi'nde bulunan ve yaşının bin 500 olduğu tahmin edilen zeytin ağacından zeytin toplayan Karatay, burada mayasız hamurdan yapılan ekmekten yedi.