Önceki KHK'larla mağdur olduğunu düşünen kişi ve kurumların itirazlarını incelemek için 'Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu' kuruldu.

Bu adımlar sonuç verdi ve AKPM, Ankara açısından olumsuz şekilde sonuçlanabilecek bir süreci frenleyen bir karara imza attı.


685 sayılı KHK ile doğrudan KHK hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere 'Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu' kurulması kararlaştırıldı. Komisyon, 7 kişiden oluşacak ve 2 yıl görev yapacak. Bakanlar Kurulu'nun gerekli görmesi halinde, komisyon üyelerinin görevleri birer yıllık sürelerle uzatılabilecek.

Komisyonda görev alacak kamu görevlilerinden üçünü Başbakan, bir üyeyi hâkim ve savcılar arasından Adalet Bakanı, bir üyeyi mülki idare amirleri sınıfına mensuplar arasından İçişleri Bakanı, Danıştay ve Yargıtay kökenli birer tetkik hâkimini de HSYK belirleyecek. İtirazları değerlendirecek komisyonun toplantı ve karar yeter sayısı ise 4 olarak belirlendi. Üyeler çekimser oy kullanmayacaklar. 

GÖZALTI SÜRESİ 7+7

684 sayılı KHK ile 30 gün olan gözaltı süresi terör suçları dahil tüm suçlar yönünden 7 güne indirildi. Ancak 'delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle' soruşturmayı sürdüren savcı, gözaltı süresini 7 gün daha uzatabilecek. Bu durumlarda, şüpheliler hakkında gözaltı süresi 14 gün olarak uygulanacak. 7 günlük gözaltı süresi KHK'nın yayınlandığı tarihten sonra gözaltına alınan şüpheliler için uygulanacak. KHK'nın yayınlandığı tarih olan 23 Ocak'tan önce gözaltına alınanlar için gözaltı yine 30 gün olarak uygulanacak.

5 GÜNLÜK AVUKAT KISITLAMASI KALDIRILDI

OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile 'gözaltındaki şüphelilerin avukatlarıyla görüşmesi savcılık kararıyla 5 gün süreyle' kısıtlanabiliyordu. Büyük eleştirilere yol açan bu uygulamadan vazgeçildi. Şüpheliler, gözaltına alındıktan sonra avukatlarıyla herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan görüşebilecekler. hürriyet