Bir çok kamu kurumunda oluşan çok genelleşmiş ve artık kanıksanmış bir şikayet var. "Bürokrasi"
 

Vatandaşlar artık kamu kurumlarına gittiklerinde önlerine çıkarılan iş ve işlemlerden dolayı yılmış durumda. Kamu kurumları sanki vatandaşa yapılacak iş listesi vermek, onları şunu yap, bunu yap diye yönlendirmek için kurulmuş kurullar gibi. Kamu kurumları vatandaşa hizmet vermek yerine bir nevi patronluk yapıyor

Bunun dışında bir iş veya proje için yola çıkan vatandaş yol boyunca cebinde ne var ne yok kamu ve çalışanları tarafından talan edilip en son " pes mi" sorusunun cevabını "evet, pes" olarak verdikten  ve kurum ve kurullar tarafından son bir silkelendikten sonra upuzun uzuyor.

Son yıllarda işlem bürokrasisi ve işlem ücretlerindeki devasa artışlar, kayıt altına giren vatandaşı bitmek bilmeyen "la havle" söylemleriyle baş başa bırakıyor.

Tesbihlerde Süphanallah yanı sıra la havle çekilmeye başlandı.

Son 10-15 yldır %200 oranında artan bürokrasi ve ücretler için yöneticilerin bir düzenleme yapmasını istermisiniz diye sorulduğunda vatandaş, " aman sakın ha, hiç birşeye dokunmasınlar, dokundukları , düzelteceğiz dedikleri her şey vatandaşın alaeyhine sonuçlanıyor" diye serzenişte bulunuyor.

Belediyelerin, otopark ücreti, altyapı ücreti vesair adı alında aldıkları ücretlerin karşılığında otopark yapmamaları, yolları vatandaşa tekrar tekrar satmaları, altyapı ve kanalizasyon ile şehir su şebekelerini yenileyip değiştirmemeleri ayrıca rahatsızlık ve huzursuzluk veriyor. Toplanan paraların nerelerde ne şekilde kullanıldığı belli olmadığı için vatandaş hiç bir belediye bütçesini "vicdanen ibra" etmiyor.

Artık belli oldu ki Sorunun çözümü için millet şapkasını önüne alıp yeni çözümler üretecek. Başkaca çare kalmamıştır.

TolGa Merdoğlu