Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile bakanların katılımıyla geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Ekonomi Şurası’nda, ticaret ve sanayi odaları, borsalar ve organize sanayi bölgelerinin başkanları, ile sektör temsilcileri ve iş adamları hazır bulundu. TOBB Konferans Salonu’nda düzenlenen şuranın açılış konuşmasınıTOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaparken, Başbakan Yardımcısı Sayın Nurettin Canikli’nin başkanlığında gerçekleştirilen 2. oturumda da temsilciler bölgelerindeki iktisadi durum hakkında katılımcılara kısa birer sunum yaptı.

İŞSİZLERE KAPILAR AÇILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şurada yaptığı, “Bugün, sizlerle birlikte, bir istihdam seferberliğini başlatıyoruz. 2010 yılında, 65. Genel Kurulu Toplantısında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerinin her birine yaptığım bir çağrı vardı, işte bugün o çağrıyı güncelleyerek yapmış oldum. 2011’e geldiğimizde, yıllık 1 milyon 400 bin ilave istihdamla rekor bir artışı hep birlikte yakaladık. Madem fevkalade bir durumla şu anda karşı karşıyayız, öyleyse, yeniden kolları sıvama zamanıdır. Bugün burada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin tüm üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz.  İnşallah yılsonunda, her ilin, her sektörün istihdam şampiyonlarını birlikte ödüllendireceğiz” şeklindeki sözlerini değerlendiren Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır,“Bizler işveren olarak mesajı aldık. Mart ayından itibaren de işsizlik rakamlarının düşmeye başladığını göreceğiz” diye konuştu.
SAMSUN’ DA HEDEFE KİLİTLENDİ

Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, TOBB üyeleri nezdinde başlatılan işsizlikle mücadele kapsamında tüm oda ve borsaların bulundukları kentlerde hükümetin destek paketlerini ayrıntılı olarak üyelerine anlatmaya başladığını da ifade ederek, hükümetin hem SGK, hem de maaş desteklerinin işsizlere büyük umut olduğunuvurguladı.

Samsun Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Takış ile birlikte şuraya katılan Çakır, dev holdinglerinde bu seferberliğe katkı vermeye başladığını, bu kapsamda şirketlerin yeni işçi alımına geçtiğini, Samsun’da da çok güzel örnekler yaşanmaya başladığını dile getirdi.

Gerek kent yöneticilerinin gerekse kendilerinin konunun yakından takipçisi olduklarını, her üyenin açıklanan destek paketleri kapsamında kendilerinden ayrıntılı bilgi edinebileceğini de sözlerine ekleyen Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve TOBB Başkanımız Hisarcıklıoğlu , ‘Türkiye’nin geleceğine artı bir istihdam sağla” hedefini revize ederek, ‘Türkiye’nin geleceğine en az artı bir istihdam sağla’ çağrısında bulundu. Bu destekler ekonomiye ve yatırımlara yeniden ivme kazandıracaktır. İşbaşı eğitim desteklerinin yanı sıra mesleki eğitim programlarına da bu yıl içerisinde büyük önem verilecek. Bu da üretime yönelik çalışan işvereni önemli ölçüde rahatlatacaktır. Türkiye son 14 yılda 3 kat büyüdü. Bugün hepimiz saflarımızı sıklaştırmak zorundayız.” diye konuştu.

DESTEK RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım’ın da belirtiği gibi Dünya ekonomisi ve küresel ticaretin yavaşladığı bir dönemde istihdam, ticaret ve sanayinin desteklenmesi yönünde atılan adımların ödülünüde hep birlikte alacaklarına inandığını söyleyen Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, “Vergisini düzenli ödeyene de vergi indiriminin gündeme geldiği bu dönemden çok iyi yararlanmalıyız. Çünkü TOBB iş dünyasının en büyük çatı örgütüdür. Bünyesinde 1.5 milyon üyesi var. Hepimiz en az artı bir kişi istihdam edersek bu işsizliğin 1.5 milyon azalması demektir.  Zaten hükümet te işe alınacak her bir işçi için yaklaşık 773 lira destek verecek. Resmi Gazete'de yeni yayımlanan KHK ile hepimiz rahat nefes aldık.  Yalnız işverenin destekten yararlanabilmesi için işe aldığı kişinin, 3 aydır işsiz olması ve İş-Kur'a kayıtlı olması şartı aranacak.İstihdam teşviği de sadece asgari ücretle işe alınanları kapsamayacak. Yüksek ücretli, nitelikli işçilerin ücretlerinin de yine asgari ücrete tekabül eden kısmına ilişkin vergi ve sigorta primi kadarki, yani 773 liralık kısmı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.” dedi.