Bafra’da ki baraj ve göllerde de fazlasıyla bulunan ve halk arasında “İsrail sazanı” olarak bilinen carassius karşısında kısa sürede önlem alınmazsa doğal türlerin yok olacağı belirtiliyor.

DİĞER TÜRLERİ YOK EDİYOR

Orta Asya, Hint kökenli bir balık olan İsrail sazanının bulundukları sularda baskın hale geldiğini ve diğer türleri yok ettiğini anlatan uzmanlar “İç sularımızda doğal faunamızı tehlike altına alan ve onların neslini yok etmeye doğru götüren bir istilacı balıkla karşı karşıyayız. Bu balıklar soğuk, sıcak, kirli, başka balık türünün yaşamadığı sularda, acı suda bulunabiliyor, çok dayanıklı bir tür. On saat önce avlanan balıkların tekrar suya bırakılsa hemen yüzeceğini görüyorsunuz, normalde diğer balıkların bu sürede öldüğünü görürsünüz. Buzdolabındaki carassiusu 3-4 gün sonra suya bıraksanız yüzüp gidecekler o kadar dayanıklı türler.

LEZZETİ YOK KILÇIKTAN YENMİYOR

Oldukça lezzetsiz, kılçıklı, bir tüketenin bir daha tüketmediği bir balık olduğunu belirten uzmanlar Bu haliyle hiçbir ekonomik değeri yok, sadece görsel olarak, ‘Habitatta balık var mı?’, ‘Var’ deriz ama tüketmeye kalktığınızda pişman olursunuz. Bu tür ile mücadele etmezsek yakın bir gelecekte göllerimiz balıkçılık açısından çölleşecek.